Εμβόλια mRNA για την COVID-19: 91% η Αποτελεσματικότητα των 2 Δόσεων, 81% της 1 Δόσης

Αυτοί που έχουν κάνει mRNA εμβόλια έχουν 91% μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 συγκριτικά με τα ανεμβολίαστα άτομα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Ακόμα και αν τελικά νοσήσουν από τον ιό, οι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν ηπιότερα συμπτώματα και μικρότερη διάρκεια νόσησης, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν οφέλη, ακόμα και στους ασθενείς που τελικά νοσούν από τον ιό, παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η έρευνα είχε σχεδιαστεί με σκοπό να εκτιμήσει τα ποσοστά λοιμώξεων σε επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Τα εμβόλια χορηγήθηκαν αρχικά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, δηλαδή εργαζομένους που ασχολούνται άμεσα με περιστατικά COVID-19 και επομένως διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Όπως διαπιστώσαμε το εμβόλιο τούς προστάτευσε από τη νόσηση. Επιπλέον, ακόμα και αυτοί που τελικά μολύνθηκαν με τον ιό, παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Sarang Yoon, D. O. από το Πανεπιστήμιο της Utah.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα mRNA εμβόλια της COVID-19 έχουν:

  • 91% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης
  • 81% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης δύο εβδομάδες μετά την 1η δόση και χωρίς να έχει γίνει η 2η δόση

Η μελέτη HEROES-RECOVER εξέτασε συνολικά 3.975 εθελοντές σε 8 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Οι εθελοντές έκαναν εξετάσεις PCR για COVID-19 εβδομαδιαίως για 17 εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 10 Απριλίου 2021. Οι εθελοντές ανέφεραν επίσης κάθε εβδομάδα αν είχαν συμπτώματα που ομοιάζουν COVID-19, όπως πυρετό, δύσπνοια και ανοσμία ή αγευσία.

Μόλις 204 (5%) εθελοντές είχαν τελικά θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Από αυτούς, οι 156 δεν είχαν κάνει κανένα εμβόλιο, οι 16 είχαν κάνει 1 ή 2 δόσεις κάποιου mRNA εμβολίου, ενώ για τους υπόλοιπους δεν ήταν γνωστό αν είχαν εμβολιαστεί. Οι 16 μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένοι εθελοντές που μολύνθηκαν με τον ιό παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους 156 που δεν είχαν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα:

  • Το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν πυρετό ήταν 58% χαμηλότερο στην ομάδα των εμβολιασμένων.
  • Οι ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί παρέμειναν για 60% λιγότερες ημέρες στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νόσησης.
  • Η διάρκεια ανίχνευσης του ιού ήταν 70% μειωμένη σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί (2.7 έναντι 8.9 ημέρες στους ανεμβολίαστους).
  • Από τους 204 εθελοντές που μολύνθηκαν με τον ιό, συνολικά 3 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Και οι 3 ήταν στην ομάδα που δεν είχε εμβολιαστεί.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται επίσης ότι οι εθελοντές που είχαν κάνει 1 ή 2 δόσεις των εμβολίων, έχουν μειωμένο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό, αν τελικά μολυνθούν. Μάλιστα, οι εμβολιασμένοι εθελοντές είχαν 40% μειωμένα επίπεδα του ιού στη ρίνα για 6 λιγότερες ημέρες συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρακτικά επιβεβαιώνουν όταν τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τον ιό.

Η έρευνα RECOVER συνεχίζεται και στο μέλλον θα δημοσιευτούν ξανά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα νέων εμβολίων, καθώς και με τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα σημερινά εμβόλια. Η επιστημονική ομάδα θα ξεκινήσει και μία νέα έρευνα με σκοπό να εξετάσει τα ίδια ερωτήματα σε παιδιά 12 ετών και άνω. Σύντομα θα δημοσιευτούν επίσης λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Δέλτα που εξαπλώνεται σήμερα παγκοσμίως.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα