Εμβόλια COVID-19: Κανένας Κίνδυνος Υπογονιμότητας στις Γυναίκες με Βάση τα Διαθέσιμα Δεδομένα

Ορισμένες γυναίκες νεαρής ηλικίας που έχουν πρόσβαση στα εμβόλια της COVID-19 επιλέγουν να μην τα κάνουν λόγω ανησυχίας ότι τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Καθώς ο εμβολιασμός ανοίγει σιγά σιγά για τα άτομα νεαρής ηλικίας και ο στόχος της ανοσίας της αγέλης δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι άνθρωποι που εμβολιάζονται για τις πιθανές επιδράσεις των εμβολίων, προκειμένου να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Τι ισχύει όμως, τελικά, για τα εμβόλια της COVID-19; Υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα;

Οι Θεωρίες για την Υπογονιμότητα

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι τα εμβόλια της COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Αν και ο μύθος σχετικά με τον μηχανισμό μέσω του οποίου τα εμβόλια προκαλούν υπογονιμότητα ακούγεται ρεαλιστικός, στην πραγματικότητα απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το mRNA που περιέχει το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσιακή απόκριση για μία πρωτεΐνη που λέγεται συγκυτίνη-1, η δομή της οποίας είναι παρόμοια με αυτή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι δομές των 2 πρωτεϊνών διαφέρουν σημαντικά, επομένως η πρωτεΐνη αυτή δεν είναι δυνατό να επηρεάζεται από τα εμβόλια.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν στο BMJ νέες οδηγίες από το Association of Reproductive and Clinical Scientists, καθώς και το British Fertility Society. Στις οδηγίες αυτές και οι δύο οργανισμοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Στις οδηγίες αναφέρεται επίσης ότι οι δωρητές σπέρματος, καθώς και οι δωρητές ωαρίων θα πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά.

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει οδηγίες και για τις εγκύους. Όπως υποστηρίζει, οι έγκυες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αντιθέτως, όσες δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να περιμένουν προς το παρόν.

Όπως αναφέρουν οι οδηγίες, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια της COVID-19 μπορεί να είναι επιβλαβή, ωστόσο οι επιδράσεις τους στις εγκύους δεν έχουν ακόμα εξεταστεί πλήρως. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει από COVID-19 ούτε η έγκυος ούτε το έμβρυο».

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, η COVID-19 στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εισαγωγής στη ΜΕΘ, διασωλήνωσης ή ακόμα και θανάτου.

Η COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως για παράδειγμα ο πρόωρος τοκετός.

Το CDC αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου της COVID-19 στις εγκύους είναι περιορισμένα. Μόνο το εμβόλιο της Moderna έχει εξεταστεί ως προς τις επιδράσεις του στην αναπαραγωγή των πειραματοζώων και δεν διαπιστώθηκε κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη των ποντικών.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύγκριση η οποία θα πρέπει να κάνουμε χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι ανάμεσα σε εγκύους που εμβολιάστηκαν και εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν, αλλά ανάμεσα σε εγκύους που εμβολιάστηκαν και εγκύους που νόσησαν από COVID-19.

Αρκετές γυναίκες ανησυχούν σχετικά με τις συνέπειες για το έμβρυό τους σε περίπτωση που το εμβόλιο διαπεράσει τον πλακούντα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος εισαγωγής στη ΜΕΘ από μία πιθανή μόλυνση με τον ιό είναι περισσότερο ρεαλιστικός.

Οι όποιες ανησυχίες σχετικά με τις επιδράσεις των εμβολίων και τον κίνδυνο υπογονιμότητας δεν βασίζονται σε δεδομένα αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να σταθμιστούν με τους γνωστούς κινδύνους από μία λοίμωξη με COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη. Επομένως, οι έγκυες δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το CDC, τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά το θηλασμό είναι επίσης περιορισμένα, ωστόσο φαίνεται ότι τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να μεταφερθούν στο βρέφος με το μητρικό γάλα. Κατά συνέπεια, και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) συνιστά επίσης ότι τα εμβόλια της COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

Σταθμίζοντας τα Οφέλη και τους Κινδύνους

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να λαμβάνεται από τον γιατρό της εγκύου εφόσον έχουν σταθμιστεί τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την ίδια και το έμβρυο.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτά, το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο. Για τις γυναίκες που δεν πάσχουν από χρόνια νοσήματα, δεν υπάρχει σήμερα κάποια αντένδειξη.

Οι οδηγίες του ACOG υποστηρίζουν επίσης ότι οι έγκυες που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να υποστηριχθούν από τον γιατρό τους, ο οποίος πρέπει να τονίσει στις γυναίκες αυτές τα οφέλη των άλλων μέτρων πρόληψης, όπως για παράδειγμα η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

Φυσικά, η τήρηση των παραπάνω μέτρων επιβάλλεται ακόμα και σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

Οι Κλινικές Δοκιμές Συνεχίζονται

Τόσο η Moderna όσο και η Pfizer παρακολουθούν αυτή τη στιγμή την πορεία των εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές τους και έμειναν έγκυες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Η Pfizer ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι έχει ήδη ξεκινήσει μία κλινική δοκιμή που θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της στις εγκύους, στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί η 1η δόση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα