Εμβόλια COVID-19 και Έμμηνος Ρύση: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Σήμερα, σχεδόν 4.6 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν καταλήξει από COVID-19. Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουμε προκειμένου να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων από τον ιό.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις επιδράσεις των εμβολίων στον εμμηνορυσιακό κύκλο των γυναικών. Μάλιστα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό BMJ θίγει το παραπάνω ζήτημα και ζητά να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες.

Τα Εμβόλια της COVID-19

Στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, οι καλύτερες μέθοδοι πρόληψης της COVID-19 ήταν η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Σήμερα, τα μέτρα αυτά συνεχίζονται, ωστόσο έχει προστεθεί σε αυτά και το εμβόλιο της COVID-19.

Σήμερα, στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει 4 διαφορετικά εμβόλια και συγκεκριμένα αυτά της Moderna, της Pfizer, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Τα εμβόλια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες (συνήθως ήπιες) ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Άλγος στο σημείο της έγχυσης
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Πυρετό
  • Μυαλγίες

Εμβόλια και Έμμηνος Ρύση

Μέχρι σήμερα, καμία κλινική δοκιμή από τις παρασκευάστριες εταιρίες των εμβολίων δεν έχει αναφέρει τις διαταραχές της περιόδου ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια των εμβολίων.

Ωστόσο, μετά την ευρεία χορήγηση των εμβολίων στον πληθυσμό έχουν αναφερθεί περίπου 30.000 περιστατικά διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σε όλες οι γυναίκες που ανέφεραν την παραπάνω ανεπιθύμητη ενέργεια, είχαν φυσιολογικά έμμηνο ρύση τον επόμενο μήνα καθώς και τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν. Επιπλέον, δεν αναδείχθηκε κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο και ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν τις διαταραχές τις περιόδου στις παραπάνω γυναίκες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι όποιες διαταραχές πιθανώς αποδίδονται στην ανοσιακή απόκριση που εκκινεί ο εμβολιασμός και όχι σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αντίδραση στο στρες μπορεί να επηρεάσει διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν η ανοσιακή απόκριση από τα εμβόλια της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχη απόκριση στο στρες.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ακόμα κάποια μελέτη για την παραπάνω ανεπιθύμητη ενέργεια, καθώς τα περιστατικά της είναι πολύ περιορισμένα.

Συνέπειες για την Υγεία της Γυναίκας

Ακόμα κι αν οι διαταραχές στον εμμηνορυσιακό κύκλο εμφανίζονται σχετικά σπάνια, προφανώς αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξερευνηθεί περαιτέρω.

«Η άρνηση του εμβολιασμού σε αρκετές γυναίκες νεαρής ηλικίας βασίζεται στο μύθο ότι τα εμβόλια της COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Οι έρευνες που θα εξετάσουν τις επιδράσεις των εμβολίων στον εμμηνορυσιακό κύκλο θα βοηθήσουν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά αυτός ο μύθος», αναφέρει η μελέτη.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν επίσης ότι ο εμμηνορυσιακός κύκλος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, από μία απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιο παθογόνο, μέχρι τη φλεγμονή. Τόνισαν, ακόμα, ότι η ρύθμιση του κύκλου είναι ιδιαίτερα σύνθετη και εμπλέκονται σε αυτή διάφορα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, οι ωοθήκες ή η μήτρα. Η λοίμωξη ή ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσουν τον παραπάνω μηχανισμό προκαλώντας διαταραχές του κύκλου. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές μελέτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα