EIDD-2801: Θετικά τα Πρώτα Δείγματα του Νέου Φαρμάκου για τον COVID-19

Ένα νέο χάπι μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, όπως ανέφερε μία νέα επιστημονική ομάδα τη Δευτέρα. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές εξετάζοντας τις επιδράσεις του φαρμάκου σε πειραματόζωα, το τελευταίο μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό αρκετών κορονοϊών, βελτιώνοντας σημαντικά την πνευμονική λειτουργία.

Το φάρμακο λέγεται EIDD-2801 και παρεμβαίνει σε ένα μηχανισμό του SARS-CoV-2 που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται ταχέως και να προκαλεί νόσηση, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες στο Science Translational Medicine. Δεν έχουν γίνει ακόμα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ωστόσο αν το φάρμακο έχει τις ίδιες επιδράσεις και τον άνθρωπο, ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο χάπι που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως για την αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 80.000 θανάτους παγκοσμίως.

Ο φάρμακο αυτό εξετάστηκε από επιστημονικές ομάδες στα Emory Univeristy, University of North Carolina at Chapel Hill και Vanderbilt University Medical Center in Nashville. Η εταιρία που έχει τα δικαιώματα του φαρμάκου, η Ridgeback Biotherapeutics, έχει λάβει ήδη άδεια να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές με ανθρώπους εθελοντές τους επόμενους μήνες.

Η ίδια διεθνής επιστημονική ομάδα είχε επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι το πειραματικό φάρμακο της Gilead Sciences, η ρεμδεσιβίρη, μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των κορονοϊών που ευθύνονται για τους ιούς SARS και MERS. Η ρεμδεσιβίρη είχε συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, καθώς ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέσα στον Απρίλιο. Οι παρατηρήσεις των ερευνητών για το EIDD-2801 δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικό από τη ρεμδεσιβίρη στην αντιμετώπιση του COVID-19. Στις 20 Μαρτίου, οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του παραπάνω φαρμάκου, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Tim Shaehan από το Chapel Hill, δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους στο επιστημονικό περιοδικό bioRxiv. Λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις παρατηρήσεις μας εγκαίρως, είπε ο George Painter, ένας καθηγητής χημείας στο Emory Institute for Drug Development, το ινστιτούτο που παρήγαγε το φάρμακο.

Το 2018, ο Painter είχε παρατηρήσει τη δράση του φαρμάκου αυτού, κατά τη διάρκεια μίας έρευνας για ένα εφάπαξ εμβόλιο γρίπης. Τον περασμένο Οκτώβριο, πριν την αρχή της πανδημίας, το πανεπιστήμιο του Emory χρηματοδοτήθηκε από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ με σκοπό να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης. Όταν ο SARS-CoV-2 ξεκίνησε να εξαπλώνεται, η ομάδα του Painter εγκατέλειψε τη γρίπη και ξεκίνησε να εξετάζει φάρμακα για το νέο κορονοϊό.

Το EIDD-2801 αναστέλλει την ικανότητα πολλαπλασιασμού του SARS-CoV-2 με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη ρεμδεσιβίρη. Η ρεμδεσιβίρη σταματάει εντελώς τη διαδικασία του πολλαπλασιασμού, ενώ το νέο φάρμακο προκαλεί συνεχώς μεταλλάξεις στο RNA του ιού με αποτέλεσμα να χάνει την ικανότητά του να μολύνει νέα κύτταρα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φαρμάκου είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επίσης αρκετούς άλλους RNA ιούς. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευρέως φάσματος αντιιικό, αντίστοιχα με αρκετά αντιβιοτικά για τα βακτήρια. Σε ορισμένες προκλινικές μελέτες, επιστήμονες από διάφορα εργαστήρια έδειξαν ότι το EIDD-2801 είναι αποτελεσματικό ενάντια σε αρκετά στελέχη της γρίπης, καθώς και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αλλά και άλλους ιούς που ενοχοποιούνται για μικρής κλίμακας επιδημίες.

Το φάρμακο μπορεί αρχικά να χρησιμοποιηθεί ως «προφυλακτική θεραπεία» σε γιατρούς και νοσηλευτές, είπε ο Wayne Holman, από τη Ridgeback Biotherapeutics, η οποία έχει πάρει τα δικαιώματα του φαρμάκου. Θα μπορεί επίσης να χορηγηθεί προληπτικά σε περίπτωση νοσοκομειακής εξάπλωσης του ιού σε νοσοκομεία. Ο Holman είπε ότι ο τελικός στόχος είναι να παραχθεί ένα από του στόματος χάπι το οποίο θα λαμβάνεται δις ημερησίως από ασθενείς με ήπια συμπτώματα με σκοπό να προληφθεί η επιδείνωση της νόσου.

Εκτός από τις ΗΠΑ, το φάρμακο θα εξεταστεί και στη Μεγάλη Βρετανία.

Βιβλιογραφία: Scientific American

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα