Διδύναμο Εμβόλιο της Moderna για το Στέλεχος Όμικρον: Νέα Θετικά Δεδομένα

Το διδύναμο εμβόλιο της Moderna για την COVID-19 ήταν ασφαλές και είχε καλή ανοχή, ενώ και η ανοσιακή απόκριση που προκάλεσε για το στέλεχος Όμικρον ήταν καλύτερη σε σχέση με αυτή που προκαλεί το εγκεκριμένο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας, όπως υποστήριξε η εταιρεία σε μία ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγες ημέρες.

Το νέο αυτό εμβόλιο λέγεται mRNA-1273.214 και περιλαμβάνει μία δόση των 50μg. Εκτός από το τυπικό εμβόλιο της Moderna (Spikevax), το νέο αυτό διδύναμο εμβόλιο περιέχει και ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το στέλεχος Όμικρον. Στην κλινική δοκιμή που εξετάζει το παραπάνω σχήμα, διαπιστώθηκε ότι το mRNA-273.214 έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα για το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το Spikevax στις 30 ημέρες από τη χορήγησή του. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο είναι, μάλιστα, συγκρίσιμες με αυτές του εγκεκριμένου εμβολίου της Moderna, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Stéphane Bancel, CEO της Moderna, αυτό είναι το δεύτερο διδύναμο εμβόλιο της εταιρείας που αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματικό από το Spikevax. Το πρώτο διδύναμο εμβόλιο της εταιρείας που εξετάστηκε σε κλινικές δοκιμές ήταν το mRNA-1273.211, το οποίο ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από το εγκεκριμένο εμβόλιο για τα στελέχη Βήτα, Δέλτα και Όμικρον στις 30 ημέρες. 6 μήνες μετά τη χορήγησή του, το εμβόλιο αυτό ήταν και πάλι πιο αποτελεσματικό, όμως μόνο για τα στελέχη Βήτα και Όμικρον.

Αυτή τη στιγμή, από τα παραπάνω δύο εμβόλια, το mRNA-1273.214 είναι αυτό που μάλλον θα χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση το φθινόπωρο του 2022, όπως υποστήριξε ο Bancel. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Moderna, το εμβόλιο αυτό προκαλεί ανοσιακή απόκριση μεγαλύτερης διάρκειας ειδικά για το στέλεχος Όμικρον.

«Θα υποβάλουμε τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή στο FDA και ελπίζουμε ότι το νέο διδύναμο εμβόλιο θα εγκριθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε ο Bancel.

Τα πρώιμα δεδομένα που παρουσίασε η Moderna προέρχονται από μία κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ/ΙΙΙ με οροαρνητικούς εθελοντές. Τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου προέρχονται από 437 εθελοντές οι οποίοι παρουσίασαν παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτές που εμφανίζονται στη 2η δόση του Spikevax.

Συγκριτικά με το Spikevax, μία δόση του εμβολίου mRNA-1273-214 αύξησε τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για το στέλεχος Όμικρον 8 φορές περισσότερο, ενώ ενίσχυσε την ανοσία και για τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Η Moderna υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει τα δεδομένα για τα επίπεδα των αντισωμάτων στις 91 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλει και τα δεδομένα της έρευνας προς έγκριση στο FDA.

Φωτογραφία: Towfiqu barbhuiya

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα