Διαβήτης και COVID-19: Πόσο Σημαντική είναι η Ρύθμιση της Γλυκόζης Αίματος;

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism προσθέτει νέα δεδομένα που δείχνουν ότι οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον COVID-19. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας έρευνας, ωστόσο, ήταν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έχουν καλά ρυθμισμένη γλυκόζη αίματος έχουν συνήθως καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με τους υπολοίπους.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι διαβητικοί ασθενείς με καλά ρυθμισμένη γλυκόζη αίματος είχαν τόσο καλή πορεία», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Hongliang Li από το Renmin Hospital στο Πανεπιστήμιο του Wuhan. «Αν αναλογιστούμε ότι οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τον COVID-19, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τη νόσο, οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η ρύθμιση της γλυκόζης αποτελεί μία καλή πρόσθετη παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση των διαβητικών ασθενών με COVID-19».

Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια διαβητικοί ασθενείς παγκοσμίως. Αν και είναι γνωστό ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν χειρότερη πρόγνωση από COVID-19, ο Li και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν πως μπορεί να επηρεαστεί η πρόγνωση αυτή από τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Για το σκοπό αυτό, έκαναν μία μελέτη κατά την οποία εξέτασαν τα δεδομένα από 7.337 επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19 σε 19 νοσοκομεία από την επαρχία της Hubei στην Κίνα. Από τους παραπάνω ασθενείς, οι 952 είχαν διαβήτη τύπου 2, με τους 282 να έχουν καλά ρυθμισμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι διαβητικοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 χρειάστηκαν περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις. Παρά τις παραπάνω, είχαν τελικά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (7.8% έναντι 2.7%) και αυξημένα ποσοστά βλαβών σε πολλαπλά όργανα.

Ωστόσο, οι ασθενείς με καλά ρυθμισμένη γλυκόζη αίματος και COVID-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους διαβητικούς που είχαν αρρύθμιστη γλυκόζη. Ακόμη, οι ασθενείς με καλά ρυθμισμένο διαβήτη χρειάστηκαν λιγότερες παρεμβάσεις, όπως διασωλήνωση ή εξωτερική χορήγηση οξυγόνου και παρουσίασαν λιγότερες επιπλοκές.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους ουσιαστικά συνοψίζονται σε 3 προτάσεις:

  • Οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρών επιπλοκών σε μία λοίμωξη COVID-19. Κατά συνέπεια, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να αποφύγουν μία ενδεχόμενη μόλυνση με τον ιό.
  • Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα έτσι ώστε να διατηρήσουν ρυθμισμένη τη γλυκόζη αίματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Αν μολυνθούν, οι διαβητικοί πρέπει να ρυθμίσουν άμεσα τη γλυκόζη αίματος, ως συμπληρωματική θεραπεία με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν να μελετούν τη σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 2 και τον COVID-19. Ο στόχος τους είναι να κατανοήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν γιατί η υψηλή γλυκόζη αίματος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον COVID-19 στους διαβητικούς ασθενείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα