COVID-19: Ποια Φάρμακα Έλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ;

Την Παρασκευή 2/10, λίγο μετά τις θετικές εξετάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ για τον COVID-19, οι γιατροί του, χορήγησαν στον Ντόναλντ Τραμπ μία πειραματική θεραπεία αντισωμάτων. Η ηλικία, το βάρος, αλλά και το φύλο του αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έλαβε επίσης ψευδάργυρο, βιταμίνη B, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη, όπως ανέφεραν οι γιατροί του Λευκού Οίκου.

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μείωση στον κορεσμό οξυγόνου κατά 2 μονάδες και ως αποτέλεσμα οι γιατροί ξεκίνησαν τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης.

Τι είναι, όμως, οι θεραπείες που έλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πώς βοηθούν στην αντιμετώπιση του COVID-19;

Κοκτέιλ Μονοκλωνικών Αντισωμάτων

Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron Pharmaceuticals που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ περιέχει ένα συνδυασμό δύο αντισωμάτων που στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Ο ιός χρησιμοποιεί την παραπάνω πρωτεΐνη για να προσκολληθεί και να μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή.

Το παραπάνω κοκτέιλ δοκιμάστηκε στο παρελθόν σε ινδικά χοιρίδια και μακάκους rhesus οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2. Τα πειραματόζωα που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα του ιού τόσο στους ανώτερους όσο και στους κατώτερους αεραγωγούς, ενώ και τα συμπτώματά τους ήταν περιορισμένα.

Η Regeneron εξετάζει αυτή τη στιγμή το κοκτέιλ σε ασθενείς που έχουν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, αλλά παρουσιάζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα.

Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου συνεχίζονται, ωστόσο η Regeneron ανακοίνωσε ορισμένα πρώιμα αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα.

Τα παραπάνω δεδομένα έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει το ιικό φορτίο και περιορίζει τη διάρκεια των συμπτωμάτων στους ασθενείς που δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων στην αρχή της έρευνας. Το φάρμακο δεν προσέφερε, ωστόσο, σημαντικά οφέλη σε ασθενείς που είχαν ήδη αντισώματα για τον SARS-CoV-2.

Μία άλλη παρατήρηση ήταν ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό σε ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο.

Το παραπάνω κοκτέιλ αντισωμάτων δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το FDA των ΗΠΑ, επομένως οι γιατροί του Αμερικανού Προέδρου πήραν ειδική άδεια από τον οργανισμό προκειμένου να χορηγήσουν το φάρμακο.

Ρεμδεσιβίρη

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα αντιιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences. Στο παρελθόν είχε δοκιμαστεί ως θεραπεία για την ηπατίτιδα C και τον Ebola, ωστόσο δεν ήταν αποτελεσματικό.

Μία κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες έδειξε ότι το φάρμακο αυτό προσφέρει τα περισσότερα οφέλη σε ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια ή μέτρια νόσηση από COVID-19. Προς το παρόν φαίνεται ότι το αντιιικό φάρμακο μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού, προκαλώντας ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βασιζόμενο στα αποτελέσματα της παραπάνω κλινικής δοκιμής, το FDA των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο για ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID-19. Τον Αύγουστο μέσω μίας νέας ανακοίνωσης, ο οργανισμός ενέκρινε το φάρμακο για όλους τους νοσηλευομένους ασθενείς εξ’ αιτίας του ιού.

Ωστόσο, τα πραγματικά οφέλη που προσφέρει το φάρμακο είναι ακόμα άγνωστα.

Αν και διάφορες έρευνες έδειξαν ότι η ρεμδεσιβίρη μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας κατά 4 ημέρες, προς το παρόν δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

Δεξαμεθαζόνη

Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα κοινό στεροειδές που φαίνεται ότι προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID-19. Λόγω των ανεπιθυμήτων ενεργειών που προκαλεί, το φάρμακο δεν χορηγείται συνήθως στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου στους ασθενείς με COVID-19, αυτό πρέπει να χορηγείται μόνο σε διασωληνωμένους ασθενείς ή ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι η δεξαμεθαζόνη μπορεί να περιορίσει τα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς με COVID-19 που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης που οδηγεί σε επιπλοκές όπως η υποξία, η αναπνευστική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια ή οι ανεπάρκειες άλλων οργάνων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του National Institutes of Health των ΗΠΑ σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου, αυτό δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο.

Σύμφωνα με τον Dr Sean Conley, γιατρό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε δύο παροδικές μειώσεις στα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου αίματος (μία την Παρασκευή και μία το Σάββατο).

Ως αποτέλεσμα, η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να χορηγήσει το φάρμακο.

Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να καταστείλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρει οφέλη στους ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα από COVID-19, καθώς γνωρίζουμε ότι τα τελευταία αποδίδονται συνήθως σε υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Ωστόσο, αν το στεροειδές χορηγηθεί πολύ νωρίς στον πορεία της νόσου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει τον ιό.

Η δεξαμεθαζόνη μπορεί να προκαλέσει και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, έμετο, διαταραχές του ύπνου και σημαντικές μεταβολές της διάθεσης.

Οι οδηγίες του NIH έχουν βασιστεί επίσης σε μία κλινική δοκιμή από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ασθενείς που χρειάζονται συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου.

Βιταμίνη D και Ψευδάργυρος

Τόσο η βιταμίνη D όσο και ο ψευδάργυρος έχουν εξεταστεί ως προς τη χρησιμότητά τους στους αντιμετώπιση ή πρόληψη του COVID-19. Και οι δύο παραπάνω θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο τα οφέλη που προσφέρουν στην αντιμετώπιση του COVID-19 δεν είναι ακόμα γνωστά.

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός ψευδαργύρου, βιταμίνης D και στεροειδών μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονώδη απόκριση του COVID-19, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την παραπάνω δράση.

Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν συχνότερα θετικές εξετάσεις για COVID-19. Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και νοσηλεύονται για COVID-19 παρουσιάζουν σοβαρότερη νόσηση.

Αναφορικά με τον ψευδάργυρο, μία μελέτη από την Ισπανία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν χαμηλά επίπεδα της παραπάνω θρεπτικής ουσίας στο αίμα, παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι όλες οι παραπάνω ήταν έρευνες παρατήρησης επομένως δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος για τις θρεπτικές ουσίες και τον COVID-19. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει ήδη τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, οι οποίες θα δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Φαμοτιδίνη

Η φαμοτιδίνη, ένας Η2 αγωνιστής, έχει επίσης εξεταστεί ως θεραπεία για τον COVID-19. Ωστόσο, προς το παρόν τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν τη χορήγηση του φαρμάκου.

Πριν λίγους μήνες, μία κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε νοσηλευομένους ασθενείς στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Ωστόσο, το πανεπιστήμιο που έκανε την παραπάνω έρευνα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προς το παρόν είναι άγνωστο αν το φάρμακο είναι πράγματι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ιού.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ορισμένες διαταραχές του ύπνου, βρίσκεται επίσης στα πρώιμα στάδια των κλινικών δοκιμών για τον COVID-19. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν, ωστόσο, δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση του σε ασθενείς.

Έρευνες του φαρμάκου σε άλλες νόσους έδειξαν ότι το τελευταίο έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ μπορεί να ενισχύσει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εξετάζοντας τις δράσεις του σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα των κυτταροκινών, δηλαδή φλεγμονωδών μορίων που αυξάνουν τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19.

Ασπιρίνη

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παίρνει καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης από το 2018 για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα