COVID-19 και Επίπεδα Ψευδαργύρου στο Πλάσμα: Πώς Συνδέονται;

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο 2020 ESCMID Conference on Coronavirus Disease (ECCVID) έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα συνδέονται με μειωμένα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19.

Η έρευνα παρατήρησης εξέτασε δεδομένα από συμπτωματικούς ασθενείς με COVID-19 στην Ισπανία οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βαρκελώνης στο διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου 2020.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα ψευδαργύρου νηστείας στο πλάσμα των ασθενών κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα και στατιστικές αναλύσεις προσπάθησαν να υπολογίσουν την επίδραση του ψευδαργύρου στη θνησιμότητα των ασθενών.

Η μέση τιμή των επιπέδων ψευδαργύρου στους 249 ασθενείς που εξετάστηκαν από την έρευνα ήταν τα 61 mcg/dl. Στους ασθενείς που κατέληξαν (21.8%) τα επίπεδα του ψευδαργύρου ήταν σημαντικά χαμηλότερα (43mcg/dl) σε σχέση με αυτά των ασθενών που επιβίωσαν από τον ιό (63.1mcg/dl).

Τα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα κάτω από 50 mcg/dl κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συνδέθηκαν με 2.3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη νοσηλεία των ασθενών, συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν υψηλότερα επίπεδα.

Τα υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου συνδέθηκαν ακόμη με χαμηλότερα επίπεδα ιντερλεκίνης-6 κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης.

Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για την ηλικία, το φύλο, τη σοβαρότητα της νόσησης και τη λήψη υδροξυχλωροκίνης, διαπιστώθηκε ότι κάθε επιπλέον μονάδα αύξησης στην τιμή του ψευδαργύρου πλάσματος συνδέεται με 7% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στο νοσοκομείο.

Από τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα πρέπει να εξετάζονται στην πρόληψη του COVID-19. Η σύνδεση που παρατηρήθηκε στην έρευνα δεν αντιπροσωπεύει κάτι πρωτόγνωρο. Στο παρελθόν, άλλες έρευνες είχαν συνδέσει τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο πλάσμα με τη σοβαρότητα της νόσησης από μία σειρά λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Καταλήγοντας οι επιστήμονες της έρευνας στάθηκαν σε δύο σημεία. Πρώτον, τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο δείγμα. Δεύτερον, ο γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για την πρόληψη του COVID-19 σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα