COVID-19: Δεν Πρέπει να Διακόπτονται τα Φάρμακα για την Καρδιά και τους Νεφρούς

Μία θεωρία που κυκλοφόρησε αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες στο Διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστηρίζει ότι ορισμένα φάρμακα για τις καρδιακές και τις νεφρικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως, ωστόσο, διαψεύδει την παραπάνω θεωρία.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, η διακοπή των φαρμάκων για την καρδιά ή τους νεφρούς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στους ασθενείς που λαμβάνουν τα παραπάνω φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ο επικεφαλής της παρούσας μελέτης ήταν ο A. H. Jan Danser, από το Τμήμα Παθολογίας του Erasmus Medical Centre στο Ρότερνταμ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension.

Δύο άλλοι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν ο Dr Murray Epstein, από το Τμήμα Νεφρολογίας και Υπέρτασης στο University of Miami Miller School of Medicine στη Φλόριντα, και ο Daniel Battle, από το Τμήμα Νεφρολογίας/Υπέρτασης του Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο.

Τα Διαθέσιμα Δεδομένα

Όπως εξήγησαν ο Danser και οι συνεργάτες του στη μελέτη τους, η θεωρία ότι ορισμένα φάρμακα για την καρδιά ή τους νεφρούς αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου από τον COVID-19 ξεκίνησε όταν μάθαμε ότι οι υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα υγιή κύτταρα.

Συγκεκριμένα, ο Danser αναφέρθηκε σε μια ομάδα ερευνητών που υποστήριξαν ότι οι αποκλειστές του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS) (και ειδικότερα των υποδοχέων της αγγειοτενίσης ΙΙ τύπου 1, δηλαδή τα ARBs) αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής και δυνητικά απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης από COVID-19.

Οι αποκλειστές του RAS είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Τα ARBs χρησιμοποιούνται επίσης στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και της νεφρικής νόσου, μεταξύ άλλων.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε όλες τις μελέτες που υποστήριξαν ότι τα παραπάνω φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό SARS-CoV-2. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε ο Danser και οι συνεργάτες του, τα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν την παραπάνω θεωρία.

Καθώς η πληροφορία ότι τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης κυκλοφόρησε έντονα στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης, αρκετοί ασθενείς σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Όπως δήλωσε ο Danser, «αρκετοί επιστήμονες στην ιατρική κοινότητα αναρωτιούνται ακόμα πως επηρεάζεται το ACE2 από τους αποκλειστές του RAS».

Αρχικά, όπως εξήγησαν, «δεν είναι λίγοι αυτοί που συγχέουν τους αναστολείς του ACE με τους αναστολείς του ACE2».

Τα δύο παραπάνω ένζυμα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν διαφορετικά σημεία πρόσδεσης, επομένως προς το παρόν οι αναστολείς του ACE δεν μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα πρόσδεσης του ιού στους υποδοχείς του ACE2.

Δεύτερον, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και υπάρχουν ορισμένες έρευνες σε πειραματόζωα που έδειξαν ότι τα ARBs μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα του ACE2 στην καρδιά και τους νεφρούς, οι επιδράσεις αυτές διαφέρουν για το κάθε φάρμακο και συνήθως παρατηρούνται μόνο σε πολύ υψηλές δόσεις.

«Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι τα ARBs έχουν αντίστοιχες επιδράσεις και τον άνθρωπο, δηλαδή ότι οι πολύ υψηλές δόσεις των φαρμάκων αυξάνουν τους υποδοχείς ACE2, αυτό δεν θα αρκεί για να αποδειχθεί πέραν αμφιβολίας ότι διευκολύνεται και η είσοδος του ιού στα κύτταρα», πρόσθεσαν.

Έχοντας εξετάσει περισσότερες από 29 έρευνες, οι επιστήμονες επιμένουν ότι τα δεδομένα προς το παρόν δεν επαρκούν για να διακοπεί η λήψη των παραπάνω φαρμάκων.

Η Διακοπή των Φαρμάκων Μπορεί να έχει «Τραγικές Συνέπειες»

«Το λογικό άλμα της παραπάνω θεωρίας είναι ότι αν το φάρμακο αυξάνει τη διαπερατότητα των υποδοχέων, τόσο αυξάνει την ευαισθησία στη νόσο, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται σήμερα», είπε ο Epstein.

«Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει σε διαφορετικά αποτελέσματα, αναλόγως του οργάνου που εξετάστηκε, των πειραματόζωων, αλλά και του εκάστοτε ARB που χρησιμοποιήθηκε. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα».

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σήμερα είναι ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ότι τα ARBs αυξάνουν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2», είπε ο Epstein.

Πρόσθεσε επίσης ότι η διακοπή των παραπάνω φαρμάκων στις ημέρες μας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς τα συστήματα υγείας πλήττονται ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα