Χαμηλότερος ο Κίνδυνος Long COVID σε Όσους Νοσούν από το Στέλεχος Όμικρον

Το στέλεχος Όμικρον της COVID-19 έχει σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο να προκαλέσει long COVID στους ασθενείς συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η ίδια έρευνα ασχολήθηκε αρκετά με το στέλεχος Όμικρον διαπίστωσε ότι περίπου το 5% των ασθενών που μολύνονται με το στέλεχος αυτό μπορεί να παρουσιάσουν θόλωση της σκέψης, αίσθημα κόπωσης, καρδιακές επιπλοκές ή άλλα προβλήματα υγείας στον 1 μήνα μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό. Η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις μίας λοίμωξης με το στέλεχος Όμικρον.

«Το ερώτημα που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε είναι αν οι ασθενείς που νοσούν από το στέλεχος Όμικρον έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν long COVID σε σχέση με αυτούς που νοσούν με το στέλεχος Δέλτα. Ειδικότερα, θέλαμε να εξετάσουμε ποια είναι η πιθανότητα εμφάνισης long COVID για κάθε στέλεχος της πανδημίας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προκειμένου να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα οι επιστήμονες παρακολούθησαν μακροπρόθεσμα την πορεία χιλιάδων εθελοντών που είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19, με σκοπό να εξετάσουν αν τελικά εμφάνισαν long COVID. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν περίπου 56.000 εθελοντές που νόσησαν από το στέλεχος Όμικρον στο διάστημα από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2022, καθώς και 44.000 εθελοντές που νόσησαν με το στέλεχος Δέλτα από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Οι εθελοντές κατέγραφαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COVID Symptom Study. Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, αυτοί που νόσησαν από το στέλεχος Όμικρον είχαν σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο να έχουν ακόμα συμπτώματα 1 μήνα μετά τη διάγνωσή τους, συγκριτικά με αυτούς που νόσησαν με το στέλεχος Δέλτα. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα long COVID ήταν 4.5% για το στέλεχος Όμικρον και 10.8% για το στέλεχος Δέλτα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς το στέλεχος Όμικρον μόλυνε πολύ περισσότερα άτομα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας. Αν ο κίνδυνος long COVID ήταν ίδιος με αυτόν του στελέχους Δέλτα, τότε τα περιστατικά long COVID θα παρουσίαζαν κατακόρυφη αύξηση.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των ασθενών που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αυτόν των ασθενών που μολύνθηκαν από το στέλεχος Δέλτα, επομένως ο αριθμός των ασθενών με long COVID αναμένεται να αυξηθεί, ως απόλυτος αριθμός», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κίνδυνος long COVID είναι χαμηλότερος στο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συνδέεται πιθανώς με τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα