Μπορεί ο Καφές να μας Προστατεύσει από την COVID-19;

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι καφέ την ημέρα. Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η συνήθεια αυτή ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνό μας να νοσήσουμε σοβαρά από την COVID-19.

Αν και η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχθεί ακόμα στην πράξη, φαίνεται ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβαίνει σύμφωνα με τα αποτελέσματα βιοχημικών αναλύσεων. Μία επιστημονική ομάδα από το Jacobs University κατάφερε να δείξει μέσω μίας σειράς πειραμάτων στο εργαστήριο ότι το χλωρογενικό οξύ, μία ουσία που βρίσκεται στον καφέ, αναστέλλει κατά 50 φορές την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 και τους υποδοχείς ACE2, δηλαδή τα σημεία εισόδου που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ένα τυπικό ποτήρι καφέ φίλτρου (200ml), περιέχει περίπου 100mgr χλωρογενικού οξέος. Από τα πειράματα που έκανε η επιστημονική ομάδα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση αυτή είναι αρκετά υψηλή για να αποτρέψει την πρόσδεση του ιού στους υποδοχείς ACE2, αναστέλλοντας έτσι τη λοίμωξη. Βέβαια, προς το παρόν αυτό έχει αποδειχθεί μόνο στο εργαστήριο και θα πρέπει να εξετάσουμε αν συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο μέσω κλινικών δοκιμών.

Οι παραπάνω κλινικές δοκιμές θα πρέπει να εξετάσουν επίσης ποια είναι η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει το κάθε ποτήρι καφέ.

«Ως χημικοί δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν ο καφές αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης για της διάφορες λοιμώξεις. Από την έρευνά μας ωστόσο φαίνεται ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Σήμερα, εκατομμύρια άτομα πίνουν καφέ παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί ότι το ρόφημα αυτό προσφέρει μία σειρά οφέλη για την υγεία», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από αρκετές μελέτες.

Για τις έρευνές τους, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα τεχνική την οποία ονόμασαν nano-DSF (differential scanning fluirimetry). Η τεχνική αυτή τούς επέτρεψε να εξετάσουν με λεπτομέρεια εις επιδράσεις του χλωρογενικού οξέος στην ικανότητα της πρωτεΐνης ακίδας να προσδένεται στους υποδοχείς ACE2.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη κοινοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης σε άλλες ερευνητικές ομάδες οι οποίες θα εξερευνήσουν αν πράγματι αυτοί που πίνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19. Σε μελλοντικές μελέτες θα εξεταστεί επίσης η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα