Μπορεί ο Ιός της Γρίπης να Περιορίσει τον Πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2;

Η ταυτόχρονη λοίμωξη ενός ασθενούς από γρίπη και COVID-19 δεν επηρεάζει ούτε την πορεία, αλλά ούτε και τα συμπτώματα της γρίπης, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής που συμβαίνει η λοίμωξη του ασθενούς με τον ιό της γρίπης. Ωστόσο, η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού στον ιό της γρίπης μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2, όπως έδειξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Virology.

«Η παρούσα μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν παγκοσμίως δύο RNA ιοί που μπορεί να προκαλέσουν πανδημίες: ο SARS-CoV-2 και ο ιός της γρίπης. Καθώς και οι δύο ιοί προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους ασθενείς που μολύνονται και από τα δύο παθογόνα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με περιστατικά ασθενών που νόσησαν ταυτόχρονα από COVID-19 και γρίπη. Μάλιστα, ο ιός της γρίπης Α κυκλοφορούσε αρκετά στην αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετές ταυτόχρονες λοιμώξεις και από τα δύο παθογόνα, καθώς σε αυτή την περίοδο δεν γινόταν καθολική χρήση μάσκας ούτε εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της μελέτης. Οι παραπάνω δύο ιοί προσβάλλουν και οι δύο τα κύτταρα των αεραγωγών.

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι ο ιός της γρίπης Α παρεμβαίνει στον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV-2 στους πνεύμονες και μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του τελευταίου ιού ακόμα και 1 εβδομάδα μετά την ίαση από τη γρίπη.

«Στην έρευνά μας πρακτικά δείξαμε ότι η παρουσία αρκετών παραγόντων που σχετίζονται με τον ιό της γρίπης Α μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV-2, ωστόσο δεν είναι σαφές αν αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις παραπάνω παρατηρήσεις τόσο σε καλλιέργειες κυττάρων όσο και σε μοντέλα πειραματοζώων. «Στα πειράματα που κάναμε μολύναμε πειραματόζωα και με τους δύο ιούς και εξετάσαμε την πορεία τους τις ημέρες 1, 3, 5, 7 και 14», αναφέρει η ομάδα. Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης να μολύνουν τα πειραματόζωα με τον 2ο ιό μία, 3 ή 5 ημέρες αργότερα.

«Η παρούσα μελέτη πρακτικά δείχνει ότι η ανοσιακή απόκριση για την αντιμετώπιση ενός άλλου παθογόνου μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στο τελευταίο κομμάτι των πειραμάτων τους οι επιστήμονες έδειξαν ότι μία ταυτόχρονη λοίμωξη και με τα δύο παθογόνα δεν προκαλεί χειρότερα συμπτώματα σε σχέση με κάθε παθογόνο ξεχωριστά, επομένως αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα