Απώλεια της Όσφρησης: Ένα Νέο Σύμπτωμα του COVID-19

Η αιφνίδια απώλεια της όσφρησης αποτελεί ένα από τα συμπτώματα κορονοϊού που είναι αρκετά συχνό στους φορείς του SARS-CoV-2, ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από κανένα άλλο σύμπτωμα, σύμφωνα με δεδομένα από ωτορινολαρυγγολόγους της Μεγάλης Βρετανίας.

Στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιταλία, το 1/3 περίπου των ασθενών που είχαν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19 είχαν επίσης απώλεια της όσφρησης, μία κατάσταση γνωστή ως ανοσμία ή υποσμία. Η παραπάνω μελέτη διεξήχθη από ειδικούς ωτορινολαρυγγολόγους στην Αγγλία οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα απ’ όλο τον κόσμο.

«Στη Νότια Κορέα, έχει γίνει έλεγχος στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Όπως διαπιστώθηκε, το 30% των ασθενών που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, παρουσίασε ανοσμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτό ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που παρουσίασαν οι ασθενείς», είπε η Clare Hopkins, πρόεδρος του British Rhinological Society. Την ανακοίνωση των παραπάνω αποτελεσμάτων συνυπέγραψε ο Nirmal Kumar, πρόεδρος του British Association of Otorhinolaryngology.

Οι δύο καθηγητές δήλωσαν ότι αρκετά άτομα παγκοσμίως που έχουν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19 παρουσιάζουν ως συμπτώματα μόνο την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, ακόμα και επί απουσίας των συχνοτέρων συμπτωμάτων της νόσου (πυρετός και βήχας).

«Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών που παρουσιάζει ανοσμία χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα», έγραψαν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους.

«Το Ιράν έχει αναφέρει σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών που παρουσιάζουν μόνο ανοσμία, ενώ αρκετοί γιατροί στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία έχουν παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο».

Η απουσία άλλων συμπτωμάτων στα περιστατικά αυτά σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτοί κατά πάσα πιθανότητα δεν διαγιγνώσκονται, δεν απομονώνονται και παραμένουν στην κοινότητα μολύνοντας περισσότερους ασθενείς.

«Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να ανήκουν στο ποσοστό που θεωρούμε ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ευθύνονται για το 10% των νέων περιστατικών», πρόσθεσαν.

Οι Ασθενείς Νεαρής Ηλικίας Δεν Παρουσιάζουν τα Τυπικά Συμπτώματα

Ο Kumar δήλωσε επίσης ότι οι νεαρότεροι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν μόνο απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης, χωρίς το σύμπτωμα αυτό να συνοδεύεται από τα τυπικά συμπτώματα του COVID-19, δηλαδή τον πυρετό και το βήχα.

«Στους νεαρούς ασθενείς, η έκπτωση της όσφρησης ή της γεύσης δείχνει ότι ο ιός πιθανώς έχει παραμείνει στη ρίνα», πρόσθεσε.

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι της έρευνας υποστήριξαν καταλήγοντας ότι όσοι παρουσιάζουν απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 7 ημέρες έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα