Αίσθημα Κόπωσης και Διαταραχές του Ύπνου: Δύο Συχνές Επιπλοκές στους Ασθενείς με Long COVID

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που αναρρώνουν από COVID-19 αναφέρουν αίσθημα κόπωσης μακροπρόθεσμα, ενώ περίπου το 50% παρουσιάζουν και διαταραχές του ύπνου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Sleep. Επιπλέον, η παχυσαρκία και το ιστορικό διάγνωσης με διαταραχές της διάθεσης ήταν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο των παραπάνω επιπλοκών, όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα.

Στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 962 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη Cleveland Clinic ReCOVer από το Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Οι ασθενείς αυτοί είχαν νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19. Μετά την ανάρρωσή τους, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διαταραχές του ύπνου, το αίσθημα κόπωσης, καθώς και άλλα συμπτώματα που παρουσίασαν, τα οποία υποβλήθηκαν στο Patient-Reported Outcomes Measurement Information System.

Πάνω από τα 2/3 των εθελοντών (67.2%) ανέφεραν τουλάχιστον μέτρια κόπωση, ενώ το 21.8% υποστήριξε ότι υποφέρει από έντονο αίσθημα κόπωσης.

Το 8% των ασθενών υποστήριξε ότι μετά την ανάρρωση από την COVID-19 παρουσίασε σοβαρές διαταραχές του ύπνου, ενώ το 41.3% είχε μέτριες διαταραχές.

«Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν συχνή επιπλοκή σε ασθενείς με ιστορικό COVID-19. Το ίδιο ισχύει και με το αίσθημα κόπωσης, ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις κλινικές που ασχολούνται με ασθενείς long COVID», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Η μελέτη μας έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν μέτριες ή σοβαρές διαταραχές του ύπνου είναι αρκετά υψηλό και συνδέεται με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες πρόληψης της επιπλοκής αυτής θα πρέπει να επικεντρωθούν ίσως στους παράγοντες κινδύνου που έχει ο κάθε ασθενής, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσαν.

Συγκεκριμένα, η μελέτη παρατήρησε ότι οι ασθενείς με μέτριες ή σοβαρές διαταραχές του ύπνου μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19 είχαν συνήθως υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Επιπλέον, στους ασθενείς με την παραπάνω επιπλοκή υπήρχε συχνότερα ιστορικό διάγνωσης με αγχώδεις διαταραχές. Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η καταγωγή από την Αφρική αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο SLEEP 2022, το οποίο διεξήχθη στις 6-7 Ιουνίου από το Associated Professional Sleep Societies, στο οποίο συμμετέχουν το American Academy of Sleep Medicine και το Sleep Research Society.

Φωτογραφία: Andres Ayrton

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα