Υπέρταση της Λευκής Μπλούζας: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η υπέρταση της λευκής μπλούζας αναφέρεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ασθενούς όταν βρίσκεται στο νοσοκομείο ή στο γραφείο ενός γιατρού. Αρκετοί ασθενείς έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τις μετρήσεις στο σπίτι τους, ωστόσο όταν επισκέπτονται τον γιατρό διαπιστώνεται αυξημένη πίεση. Αν και το φαινόμενο αυτό συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη μίας υποκείμενης νόσου που σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση.

Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι μία κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται η ισχύς που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120/80 mmHg, ενώ ως υπέρταση ορίζεται η πίεση πάνω από 140/90 mmHg.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, το 30% περίπου των ενηλίκων στο δυτικό κόσμο έχει υπέρταση.

Αν και τα ακριβή αίτια της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν είναι πλήρως γνωστά, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης, όπως:

 • Η παχυσαρκία
 • Η μειωμένη άσκηση
 • Οι επιβλαβείς συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ
 • Η αυξημένη έκθεση στο στρες
 • Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού
 • Το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης
 • Η ηλικία
 • Οι παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Η υπνική άπνοια
 • Η νεφρική νόσος
 • Η κληρονομικότητα

Η διαχείριση των παραπάνω παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει αρκετούς ασθενείς να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση εντός φυσιολογικών ορίων.

Η υπέρταση της λευκής μπλούζας, ωστόσο, εμφανίζεται συνήθως μόνο στο γραφείο του γιατρού και σχετίζεται συνήθως με το άγχος ή τη νευρικότητα του ασθενούς για την επίσκεψη στον γιατρό.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension έδειξε ότι η υπέρταση της λευκής μπλούζας μπορεί να ενοχοποιείται για το 15-30% των υψηλών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης στα γραφεία των γιατρών.

Αρτηριακή Πίεση

Αν και η υπέρταση της λευκής μπλούζας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό αίτιο αύξησης της αρτηριακής πίεσης, αλλά ουσιαστικά αποτελεί πρόδρομη μορφή της υπέρτασης.

Καθώς το άγχος και το στρες αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, οι ασθενείς που παρουσιάζουν υπέρταση της λευκής μπλούζας κινδυνεύουν πιθανώς περισσότερο από τις διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Μάλιστα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν υπέρταση της λευκής μπλούζας, παρουσιάζουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε αυξημένα ποσοστά.

Είναι σημαντικό, επομένως, για τους γιατρούς να λαμβάνουν ακριβείς μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και να ξεκινούν άμεσα τη θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπέρτασης της λευκής μπλούζας αποτελεί συχνά πρόκληση, καθώς καθιστά δύσκολο για τους γιατρούς να λάβουν ακριβείς μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για να διαπιστώσουν αν κάποιος πάσχει από υπέρταση.

Τυπικά, οι γιατροί δεν χορηγούν φάρμακα για την υπέρταση μετά από μία μόνο υψηλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υπόταση, κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση μειώνεται σημαντικά.

Ο γιατρός θα λάβει συνήθως αρκετές μετρήσεις οι οποίες γίνονται στο ιατρείο, στο σπίτι του ασθενούς ή σε ειδικές κλινικές. Η ακριβής διάγνωση έχει μεγάλη σημασία στην πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.

Διάγνωση

Η διάγνωση της υπέρτασης της λευκής μπλούζας αποτελεί συχνά πρόκληση, καθώς είναι δύσκολο να γίνει μία ακριβής μέτρηση. Αν η αρχική μέτρηση είναι υψηλή, ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή να επιστρέψει σε λίγες εβδομάδες για να υπολογίσει και πάλι την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν υπέρταση της λευκής μπλούζας θα έχουν πιθανώς υψηλή και τη δεύτερη μέτρηση.

Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή να μετρήσει την αρτηριακή του πίεση στο σπίτι ή να φορέσει μία συσκευή 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης (holter) για 1-2 ημέρες.

Η συσκευή αυτή καταγράφει την αρτηριακή πίεση σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθήσει την αρτηριακή πίεση του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Πρόληψη

Η ανησυχία σχετικά με μία επερχόμενη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι κάτι που πιθανώς θα επηρεάσει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους περισσότερους ασθενείς.

Δοκιμάστε ορισμένες από τις παρακάτω προσεγγίσεις για την πρόληψη του συνδρόμου της λευκής μπλούζας:

Τεχνικές Χαλάρωσης

Ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός, μπορεί να σας βοηθήσουν τους ασθενείς που ανησυχούν για την αρτηριακή τους πίεση πριν επισκεφθούν τον γιατρό.

Μία άσκηση χαλάρωσης είναι να μετράτε αντικείμενα χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σας. Για παράδειγμα, μετρήστε 3 πράγματα που βλέπετε στο δωμάτιο, δύο πράγματα που ακούτε και 1 πράγμα που αγγίζετε. Η άσκηση αυτή βοηθά τον ασθενή να επικεντρωθεί περισσότερο στο περιβάλλον του παρά στη σκέψη που προκαλεί ανησυχία.

Μετακινηθείτε σε Άλλο Χώρο αν Κρίνεται Απαραίτητο

Συχνά, το γραφείο του γιατρού μπορεί να έχει άλλους γιατρούς, νοσοκόμες ή γραμματείς που βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους. Αν νιώθετε ότι η παρουσία τους μπορεί αν επηρεάσει τη μέτρησή σας, μεταβείτε σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο.

Μην Βιαστείτε

Αν νιώθετε ακόμα άγχος κατά την επίσκεψή σας στον γιατρό, μην μετρήσετε αμέσως την αρτηριακή σας πίεση. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες για να ηρεμήσετε. Η χαλάρωση οδηγεί συνήθως σε πιο ακριβείς μετρήσεις.

Επιπλοκές

Η κύρια επιπλοκή της υπέρτασης της λευκής μπλούζας είναι η ίδια η υπέρταση. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο φόβος προς τον γιατρό ή το άγχος της επίσκεψης σε αυτόν είναι το αίτιο της υψηλής τους πίεσης, ωστόσο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υπέρταση της λευκής μπλούζας συχνά αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση υπέρτασης στο μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα