Ο Υγιεινός Τρόπος Ζωής της Μητέρας Περιορίζει τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας στα Παιδιά της

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν μειωμένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά τους ενήλικες να βελτιώσουν την υγεία τους και να περιορίσουν τον κίνδυνο χρονίων νόσων. Η έρευνά μας δείχνει ότι τα οφέλη δεν σταματούν εκεί καθώς φαίνεται ότι βελτιώνεται και η υγεία των παιδιών τους», είπε η Δρ. Κι Σουν, επικεφαλής της μελέτης.

Είναι γνωστό ότι οι μητέρες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές που κάνουν τα παιδιά τους αναφορικά με τον τρόπο ζωής, ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν άγνωστο αν ο υγιεινός τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά τους.

Η ομάδα της Δρ. Σουν χρησιμοποίησε δεδομένα από το Nurses’ Health Study II και το Growing Up Today Study για να αναζητήσουν συσχέτιση μεταξύ του τρόπου ζωής της μητέρας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία των τέκνων της και του κίνδυνου τα τελευταία να εμφανίσουν παχυσαρκία μεταξύ των ηλικιών 9 και 18 ετών.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν πέντε παράγοντες που σχετίζονται με υγιεινό τρόπο ζωής οι οποίοι περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, το δείκτη μάζας σώματος εντός φυσιολογικών ορίων, την αποφυγή του καπνίσματος, τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και την μέτρια ή έντονη φυσική άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως.

Ο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες με εξαίρεση την υγιεινή διατροφή σχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου στο BMJ.

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν περισσότερο μειωμένος για κάθε επιπλέον παράγοντα που ακολουθούσε η μητέρα. Για παράδειγμα τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν υγιεινή διατροφή, άσκηση και χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν 23% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων που δεν ακολουθούσαν κανένα από τους 5 παράγοντες.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν και τους 5 παραπάνω παράγοντες είχαν 75% μειωμένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα.

Το γεγονός ότι οι μητέρες ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, η έρευνα παρατήρησε ότι τα παιδιά αυτά έχουν 82% μειωμένο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν αρκετούς παράγοντες κινδύνους για την εμφάνιση παχυσαρκίας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι μητέρες, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δημιουργώντας παράλληλα ένα υγιεινό περιβάλλον για τα παιδιά τους, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας», κατέληξε η Δρ. Σουν.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα