Χρωμοσώματα Χ: Πώς Επηρεάζουν τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στις Γυναίκες;

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι επιβεβαιώνει ότι η παρουσία 2 χρωμοσωμάτων Χ σε ένα ατόμο συνδέεται μα αυξημένη ποσότητα κυκλοφορούντων λιπών στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε στένωση των αρτηριών και τελικά αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, ωστόσο η νόσος αυτή εμφανίζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια αργότερα σε σχέση με τους άνδρες. Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες απέδιδαν την παραπάνω διαφορά στην προστατευτική δράση των ορμονών του φύλου. Αρκετά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη προστατεύουν την καρδιά, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του Χ χρωμοσώματος και τις επιδράσεις του στην καρδιά ήταν πολύ περιορισμένα.

Μία ομάδα με επικεφαλής τη Λίζα Κάσσις από το τμήμα φαρμακολογίας του UK College of Medicine θέλησε να εξετάσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το ρόλο των χρωμοσωμάτων του φύλου στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η ομάδα της Κάσσις μελετά τις επιδράσεις των χρωμοσωμάτων στα ποντίκια και, στην τελευταία τους έρευνα, κατάφεραν να εξετάσουν ειδικά τα χρωμοσώματα ΧΧ αφαιρώντας τις ορμόνες από τα πειραματόζωα.

Σύμφωνα με τον Γιασίρ Αλ-Σιράζ, κύριο συγγραφέα της έρευνας, αν τα επίπεδα των κυκλοφορούντων λιπιδίων που μεταφέρονται από το αίμα είναι πολύ υψηλά, αρχίζουν να συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που οδηγεί σε σχηματισμό πλακών. Οι πλάκες αυτές σκληραίνουν και προκαλούν στένωση στις αρηρίες, γεγονός που περιορίζει τη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα.

Η ομάδα εξέτασε τα λιπίδια που απορροφώνται από τη διατροφή και φτάνουν στο ήπαρ. «Εξετάσαμε τον τρόπο που επηρεάζονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τις αρτηρίες από τα χρωμοσώματα Χ», είπε η Κάσσις. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η παρουσία δύο Χ χρωμοσωμάτων ενισχύει την αποτελεσματική απορρόφηση του λίπους.

Οι γυναίκες χρειάζονται λίπος για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, εξήγησε η Κάσσις, «τα δύο Χ χρωμοσώματα βοηθούν τις γυναίκες να απορροφήσουν αποτελεσματικά το λίπος από τη διατροφή και να το αποθηκεύσουν στα λιπώδη κύτταρα, ενώ διευκολύνουν και τη μεταφορά του στο ήπαρ».

Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί φυσιολογικά μέχρι την εμμηνόπαυση και την έκπτωση της προστατευτικής δράσης των ορμονών.

Η ομάδα εξετάζει σήμερα τα γονίδια που μεταβάλλονται στο ήπαρ και το έντερο με σκοπό να ταυτοποιήσει νέους στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων. Αν καταφέρουν να ανακαλύψουν γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, θα κάνουν νέες έρευνες για να εξετάσουν τις επιδράσεις των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα ή να αναπτύξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν τα γονίδια αυτά.

Ο Αλ-Σιράζ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί ο ρόλος του αριθμού των Χ χρωμοσωμάτων στην αθηροσκλήρωση. «Δεν γνωρίζουμε αν τα ευρήματά μας αποδίδονται στην παρουσία δύο Χ χρωμοσωμάτων ή την απουσία του Υ χρωμοσώματος», είπε.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μπορεί να επηρεάσουν επίσης τις οδηγίες διατροφής για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. «Αν απορροφούν εύκολα τα λίπη, τότε προφανώς μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση λιπών», κατέληξε η Κάσσις.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα