Βιταμίνη Β3: Η Υπερβολική Κατανάλωση Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Καρκίνου Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής έχουν χρησιμότητα σε ασθενείς που υποφέρουν από διάφορες ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η κατανάλωση των παραπάνω δεν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες νόσους.

Τα τελευταία δεδομένα για το παραπάνω φαινόμενο προέρχονται από μία μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Missouri των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι μία συγκεκριμένη μορφή της βιταμίνης Β3 (nicotinamide riboside ή NR) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, όταν λαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε μάλιστα ότι τα υψηλά επίπεδα της NR συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και αλλά και με αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων του καρκίνου στον εγκέφαλο. Η μεταστάσεις του καρκίνου στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα σοβαρές καθώς σήμερα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.

«Αρκετοί άνθρωποι παίρνουν βιταμίνες και συμπληρώματα γιατί πιστεύουν ότι αυτά προσφέρουν μία σειρά οφέλη στον οργανισμό. Ωστόσο σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς το μηχανισμό δράσης των παραπάνω ουσιών. Για το λόγο αυτό η ομάδα μας αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο τις επιδράσεις διαφόρων βιταμινών και συμπληρωμάτων στον οργανισμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καθώς γνώριζαν ότι η NR είναι μία βιταμίνη που ενισχύει τα επίπεδα της ενέργειας των κυττάρων, αλλά και το γεγονός ότι τα νεοπλασματικά κύτταρα χρησιμοποιούν την περίσσεια ενέργειας για να πολλαπλασιαστούν, οι επιστήμονες της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν περισσότερο το ρόλο της NR στην εμφάνιση καρκίνου.

«Η έρευνά μας είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πόσες κλινικές δοκιμές σήμερα χορηγούν NR με σκοπό να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Στα πλαίσια των πειραμάτων τους εξέτασαν τα επίπεδα της NR στα νεοπλασματικά κύτταρα, στα Τ λεμφοκύτταρα, αλλά και σε υγιείς ιστούς.

«Αν και η NR χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, ακόμα και σε περιβάλλον κλινικών δοκιμών, η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με το μηχανισμό δράσης της. Στη μελέτη μας αναπτύξαμε ένα μοντέλο απεικόνισης που μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε τα επίπεδα της NR σε πραγματικό χρόνο», εξήγησε η ομάδα.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι στο μέλλον θα πρέπει να εξερευνούμε περισσότερο τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός σκευάσματος πριν αποφασίσουμε να το χορηγήσουμε σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις.

Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να εξερευνά διάφορους αναστολείς οι οποίες θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών. Τόνισαν επίσης ότι στο μέλλον θα πρέπει να ακολουθούμε πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Τα μεταβολικά χαρακτηριστικά των νεοπλασματικών κυττάρων μπορεί να διαφέρουν σε κάθε ασθενή. Συχνά, τα κύτταρα αυτά μπορεί ακόμα και να αλλάξουν το μεταβολισμό τους πριν ή μετά τη χημειοθεραπεία», καταλήγει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biosensors and Bioelectronics.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα