Τροφικές Αλλεγίες: Είναι Δυνατό να Αντιμετωπιστούν μέσω Αλλαγών στο Μικροβίωμα του Εντέρου;

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς με τροφικές αλλεργίες παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα όταν εκτεθούν στο αλλεργιογόνο τους, σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σοβαρά ή ακόμα και απειλητικά για τη ζωή. Μία ουσία που παράγεται από βακτήρια, το βουτυρικό οξύ, μπορεί να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τα συμπτώματα μίας αλλεργική αντίδρασης, ωστόσο δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί από του στόματος. Μία επιστημονική ομάδα εξέτασε μία νέα μέθοδο χορήγησης της παραπάνω ουσίας την οποία και δοκίμασε σε πειραματόζωα. Η θεραπεία που ανέπτυξε η ομάδα ήταν ικανή να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της αλλεργίας στα φυστίκια στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο στο συνέδριο του American Chemical Society (ACS).

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου παράγουν ωφέλιμους μεταβολίτες, όπως το βουτυρικό οξύ, οι οποίοι ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των ωφελίμων βακτηρίων και ενισχύουν την υγεία του εντερικού τοιχώματος. Σε έναν ασθενή που δεν έχει βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ, τμήματα συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να διαφύγουν από το εντερικό τοίχωμα και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Μία προσέγγιση που έχει εξεταστεί για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος είναι η χορήγηση των βακτηρίων αυτών είτε από του στόματος είτε σε μορφή μεταμόσχευσης κοπράνων. Ωστόσο, και οι δύο παραπάνω προσεγγίσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν τον τελικό στόχο, γεγονός που έκανε τους επιστήμονες να εξετάσουν αν είναι δυνατό να χορηγήσουν απευθείας το βουτυρικό οξύ.

«Δυστυχώς, το βουτυρικό οξύ έχει άσχημη οσμή και γεύση, επομένως είναι δύσκολο να χορηγηθεί από του στόματος» αναφέρουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος λάβει την ουσία αυτή, συνήθως διασπάται πριν φτάσει στο παχύ έντερο.

Θέλοντας να ξεπεράσουν τα παραπάνω προβλήματα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν μία νέα προσέγγιση. Σε πειράματα που έκαναν, δημιούργησαν χημικές ενώσεις ανάμεσα στο βουτυρικό οξύ και άλλες ουσίες, με αποτέλεσμα το σχηματισμό πολυμερών. Στα πολυμερή αυτά, το βουτυρικό οξύ βρισκόταν στο κέντρο, επομένως η οσμή του δεν ήταν αντιληπτή σε αυτόν που λάμβανε το φάρμακο.

Ακολούθως, οι επιστήμονες χορήγησαν τα φάρμακα αυτά σε ποντίκια που είχαν ανθυγιεινό εντερικό μικροβίωμα. Όπως παρατήρησαν, η διάσπαση των πολυμερών, αύξησε τα επίπεδα του βουτυρικού οξέος στο έντερο, ενώ οι υπόλοιπες ουσίες απεκκρίθηκαν με τα κόπρανα. Επιπλέον, το βουτυρικό οξύ αύξησε τον πληθυσμό των ωφελίμων βακτηρίων και επιδιόρθωσε το εντερικό τοίχωμα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα ποντίκια αυτά σε φυστίκια και παρατήρησαν ότι κανένα από αυτά δεν εκδήλωσε αναφυλακτική αντίδραση.

«Η θεραπεία μας δεν είναι ειδική για κάποιο αλλεργιογόνο, επομένως θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αλλεργίας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Το επόμενο κομμάτι της έρευνας είναι να δοκιμαστεί η θεραπεία σε μεγαλύτερα πειραματόζωα. Αν και αυτά τα πειράματα είναι επιτυχή, τότε θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές.

Η ομάδα εξετάζει επίσης τη χορήγηση του φαρμάκου ενέσιμα. Η παραπάνω οδός χορήγησης αυξάνει τα επίπεδα του βουτυρικού οξέος στο έντερο, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει και τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα