Το Ιστορικό Αυξημένης Κατανάλωσης Αλκοόλ Συνδέεται με Επιθετικές Μορφές Καρκίνου του Προστάτου

Στους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτου, αυτοί που έχουν ιστορικό κατανάλωσης 7 ή περισσοτέρων ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από επιθετική μορφή του νεοπλάσματος, σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες αυτοί έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιθετικά νεοπλάσματα, ανεξαρτήτως της ηλικίας στην οποία έκαναν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει αρχικά τις μικρότερες ηλικιακές ομάδας, με σκοπό να διερευνήσει αν το αλκοόλ προκαλεί βλάβες κατά την ανάπτυξη του προστάτου, είπε η Έμμα Άλλοτ, μία από τους επιβλέποντες της έρευνας.

«Αρχικά θελήσαμε να εξετάσουμε την εφηβική ηλικία, αλλά παρατηρήσαμε ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορούσε να συνδεθεί και με την κατανάλωση αλκοόλ στις επόμενες δεκαετίες μέχρι τη μέση ηλικία», είπε η Άλλοτ. «Το γεγονός αυτό μάς έδειξε ότι πρέπει να εξερευνήσουμε το σύνολο της διάρκειας ζωής για να κατανοήσουμε αν το αλκοόλ παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτου».

Η Άλλοτ, ωστόσο δεν είναι ακόμα έτοιμη να πει στους άνδρες ότι πρέπει να σταματήσουν τελείως το αλκοόλ. Όπως δήλωσε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της για να είναι δυνατό να βγουν οδηγίες.

Σίγουρα, πάντως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ καθώς το τελευταίο έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου.

Η Άλλοτ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 650 άνδρες που είχαν κάνει βιοψία προστάτου στη Νότια Καρολίνα από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Οι άνδρες που εξετάστηκαν είχαν ηλικίες από 49 έως 89 και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του προστάτου.

Εκτός από τις βιοψίες, οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την συνολική κατανάλωση αλκοόλ των εθελοντών και παρατήρησαν ότι υπάρχει 3 φορές αυξημένος κίνδυνος για επιθετικά νεοπλάσματα στους άνδρες που έχουν καταναλώσει συνολικά περισσότερα από 10.660 ποτήρια αλκοόλ (δηλαδή 1 ποτήρι την ημέρα για 30 χρόνια).

Ένας παράγοντας που πιθανώς επηρέασε τα αποτελέσματα είναι ότι αρκετοί από τους άνδρες με επιθετικές μορφές καρκίνου ήταν επίσης καπνιστές. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αρκετές επιθετικές μορφές καρκίνου, είπε η Άλλοτ. «Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι δύο συνήθειες που συχνά συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή, επομένως είναι δύσκολο να ξεχωριστούν οι επιδράσεις τους», πρόσθεσε.

Αρκετοί ειδικοί υποστήριξαν ότι η έρευνα αυτή δεν αρκεί για να αλλάξουν οι οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

«Αν πίνατε πολύ αλκοόλ σε νεαρή ηλικία, αλλά σήμερα δεν καταναλώνετε αλκοόλ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε ο Δρ Κρίστοφερ Σάιγκαλ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς. Αρχικά, ανέδειξε απλά συσχέτιση και δεν μπόρεσε να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Η έρευνα δεν παρατήρησε, επίσης, ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου, αλλά ότι μία συγκεκριμένη ομάδα ανδρών μπορεί να διατρέχει κίνδυνο για επιθετικές μορφές του καρκίνου».

Η έρευνα δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να μπορέσουν οι ερευνητές να διαπιστώσουν αν οι συνήθειες των εθελοντών αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ έπαιξαν ρόλο (δηλαδή αν κάποιος έπινε 1-2 ποτήρια την ημέρα ή όλα μαζί το Σαββατοκύριακο), σημείωσε η Δρ Αν ΜακΤίερναν από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ.

«Η έρευνα σίγουρα δείχνει ότι υπάρουν αρκετοί κίνδυνοι από την κατανάλωση του αλκοόλ», είπε η ΜακΤίερναν, η οποία δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα. «Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ καθώς το τελευταίο σχετίζεται με αρκετές μορφές καρκίνου. Οι περισσότερες οδηγίες υποστηρίζουν ότι για τους άνδρες η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι κάτω από 2 ποτήρια την ημέρα. Αν θέλετε να μειώσετε περισσότερο τον κίνδυνο του καρκίνου ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοόλ».

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες νεαρής ηλικίας δεν πρέπει να πίνουν σε καθημερινή βάση, είπε ο Δρ Λέοναρντ Άπλμαν από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πεννσυλβάνια. «Η παρούσα έρευνα δίνει ακόμα περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει σημαντικές επιδράσεις σε διάφορα οργανικά συστήματα. Για τον καρκίνο του προστάτου ιδιαίτερα, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε, δηλαδή ότι οι μεταλλάξεις ξεκινούν από πολύ νωρίς και συσσωρεύονται καθώς περνούν τα χρόνια».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα