Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Είναι πιο Αποτελεσματικό από τις Θεραπείες Υποκατάστασης Νικοτίνης για τη Διακοπή του Καπνίσματος

Οι καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για τη διακοπή του καπνίσματος έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να σταματήσουν το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων σε 1 χρόνο, σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούν προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, όπως επιθέματα ή τσίχλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως δεν αποτελούν την καλύτερη προσέγγιση.

Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πίτερ Χάτζεκ, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του καπνίσματος. Όπως αποδείχτηκε είχαν σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα σε σχέση με το συνδυασμό των προϊόντων υποκατάστασης νικοτίνης», είπε ο Χάτζεκ σε μία δήλωση.

«Αν και ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών αναφέρουν ότι κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αρκετοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί να συστήσουν τη χρήση τους, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον», πρόσθεσε.

Αν και η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στην έρευνα πρέπει να εξερευνηθούν περισσότερο, είπε η Μπελίντα Μπορέλι και ο Τζορτζ Ο’Κόνορ, σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα.

«Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα πρέπει να σταθμιστούν με την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων», είπαν. Σύμφωνα με την έρευνα του Χάτζεκ, τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια βραχυπρόθεσμα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά ασφαλή. Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι άγνωστοι σήμερα, αν και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι βλάβες στους ιστούς είναι αντίστοιχες με αυτές του συμβατικού καπνίσματος.

Εν αντιθέσει, τα προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης θεωρούνται αρκετά ασφαλή, είπε η Μπορέλι και ο Ο’Κόνορ.

«Ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί είναι η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου των ενηλίκων στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εκθέτει τα παιδιά στον καπνό του και δίνει κακό παράδειγμα εθιστικής συμπεριφοράς», συμπλήρωσαν η Μπορέλι και ο Ο’Κόνορ.

Σε ένα άλλο άρθρο, ο Τζέφρι Ντρέιζεν και οι συνεργάτες του εξέτασαν περαιτέρω τις πιθανές επιπτώσεις στα παιδιά και τους νέους, καθώς αρκετά ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γεύσεις με αποτέλεσμα να είναι πιο προσφιλή σε αυτές τις ηλικίες.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο ή επίθεμα και τσίχλα;

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες τους 886 εθελοντές σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.Η μία ομάδα έλαβε προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης για 3 μήνες, ενώ η άλλη έλαβε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και ένα φιαλίδιο που περιείχε υγρή νικοτίνη με ποσότητα 18mg/ml. Οι εθελοντές στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου επέλεξαν τη γεύση και την περιεκτικότητα που επιθυμούσαν μετά το τέλος του φιαλιδίου.

Όλοι οι εθελοντές έλαβαν θεραπεία και υποστήριξη για 4 εβδομάδες ή περισσότερο.

Στο τέλος του έτους, το 18% των εθελοντών στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε σταματήσει το κάπνισμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην άλλη ομάδα ήταν 9.9%.

Μεταξύ αυτών που είχαν σταματήσει το κάπνισμα για 1 χρόνο, οι εθελοντές στην ομάδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να συνεχίζουν τη χρήση του τελευταίου (80%) σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε τα προϊόντα υποκατάστασης (9%).

Οι εθελοντές στην ομάδα του ηελτκρονικού τσιγάρου είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν ερεθισμό του οισοφάγου ή του στόματος σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν προϊόντα νικοτίνης (65.3% έναντι 51.2%). Οι εθελοντές της ομάδας υποκατάστασης νικοτίνης είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν ναυτία σε σχέση με αυτούς στην ομάδα ηλεκτρονικών τσιγάρων (37.9% έναντι 31.3%).

Η συχνότητα του βήχα και της παραγωγής φλεγμάτων μειώθηκε περισσότερο στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με την ομάδα των προϊόντων νικοτίνης (80% έναντι 70%).

Χρειάζεται Προσοχή

Η νικοτίνη είναι «εξαιρετικά εθιστική» και το ηελκτρονικό τσιγάρο «είναι μία μηχανή νικοτίνης για τον άνθρωπο», είπε ο Ντρέιζεν και οι συνεργάτες του στο άρθρο τους.

Οι παρασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων προσθέτουν γεύσεις στο υγρό, γεγόνος που τα καθιστά πιο προσφιλή στους εφήβους, πρόσθεσαν.

«Συνιστούμε να απαγορευτεί η κυκλοφορία προϊόντων νικοτίνης με γεύση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Για το πρόβλημα το οποίο βοηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να αντιμετωπιστεί, δηλαδή η διακοπή του καπνίσματος, δεν χρειάζεται γεύση», εξήγησαν.

Η έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές μπορούν να διακόψουν ή να μειώσουν το κάπνισμα, λαμβάνοντας τη νικοτίνη από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ωστόσο, ο Τζέι Πίτερς, καθηγητής πνευμονολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, δήλωσε ότι η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς.

«Αρχικά, οι εθελοντές στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου παροτρύνθηκαν να δικομάσουν διαφορετικές γεύσεις και περιεκτικότητες σε σχέση με το αρχικό προϊόν που έλαβαν. Καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ελέγχονται σήμερα, η ποσότητα νικοτίνης που εισπνέεται και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις δεν είναι γνωστές», είπε ο Πίτερς.

«Δεύτερον, οι ασθενείς στην ομάδα με τα προϊόντα υποκατάστασης έλαβαν τυπική θεραπεία για 3 μήνες. Διαφορετική θεραπεία υποκατάστασης χρησιμοποιήθηκε σε κάθε ασθενή και σε αρκετούς δεν χορηγήθηκε δεύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης», συμπλήρωσε.

Ο Πίτερς δήλωσε ότι «Μετά από 3 μήνες είναι σαφές ότι η ομάδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτό που αρκετοί θεωρούν μία ‘εθιστική θεραπεία με γεύση’. Η έρευνα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από πληροφορίες που αναφέρουν οι ασθενείς και δεν προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τους μαροπρόθεσμους κινδύνους από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

Προς το παρόν, ο Πίτερς δεν συνιστά ηλεκτρονικά τσιγάρα στους ασθενείς του. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μακροπρόθεσμα. Μέχρι να μελετηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται οι τυπικές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος και να διαβεβαιώνουμε τους ασθενείς ότι οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται αρκετές προσπάθειες (ίσως και 5) μέχρι να τα καταφέρουν», συμπλήρωσε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα