Τα Προβιοτικά Μειώνουν τις Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Αντιβιοτικών στο Εντερικό Μικροβίωμα

Κάθε χρόνο χορηγούνται εκατομμύρια συνταγές για αντιβιοτικά παγκοσμίως. Αν και τα φάρμακα αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων, στην πραγματικότητα δεν στοχεύουν μόνο τα παθογόνα βακτήρια, αλλά και τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας.

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η καταστροφή των ωφελίμων βακτηρίων του εντέρου μετά την αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας ακόμα και για 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω θεραπείας ή περισσότερο. Μάλιστα, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια ή μετεωρισμό.

«Στις κοινότητες των ανθρώπων χρειαζόμαστε άτομα με διαφορετικές εξειδικεύσεις καθώς δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε όλες τις διαφορετικές εργασίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κοινότητες των βακτηρίων. Ο οργανισμός μας χρειάζεται διαφορετικά βακτήρια τα οποία επιτελούν μία σειρά λειτουργίες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να περιγράψουμε με λεπτομέρεια τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα υγιές μικροβίωμα, έχουμε παρατηρήσει ότι στους υγιείς ανθρώπους το εντερικό μικροβίωμα έχει μεγάλη ποικιλομορφία και περιλαμβάνει αρκετούς διαφορετικούς πληθυσμούς βακτηρίων», πρόσθεσαν.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να περιορίσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών στο γαστρεντερικό σύστημα, ωστόσο δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα αν η λήψη προβιοτικών διασφαλίζει την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος. Μάλιστα, αρκετοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με τη χορήγηση προβιοτικών στους ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά, καθώς φοβούνται ότι τα πρώτα μπορεί να διαταράξουν ακόμα περισσότερο την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο των ασθενών.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Microbiology ήταν η πρώτη που εξέτασε τις επιδράσεις της ταυτόχρονης χορήγησης αντιβιοτικών και προβιοτικών στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος. Οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης έκαναν μία συστηματική μελέτη στην οποία εξέτασαν δεδομένα από 29 έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 7 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς, πράγματι η λήψη προβιοτικών μαζί με τα αντιβιοτικά μπορεί να αποτρέψει ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των τελευταίων στο εντερικό μικροβίωμα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας, μάλιστα, τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν και την υγεία του μικροβιώματος, αυξάνοντας τα επίπεδα ωφελίμων βακτηρίων όπως το Faecalibacterium prausnitzii. Το βακτήριο αυτό γνωρίζουμε σήμερα ότι μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την υγεία του εντερικού τοιχώματος.

«Είναι γνωστό σήμερα ότι η λήψη αντιβιοτικών προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα και συγκεκριμένα στους πληθυσμούς των βακτηρίων. Ωστόσο, στη μελέτη μας παρατηρήσαμε ότι η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να περιορίσει ή ακόμα και να αποτρέψει εντελώς τις αρνητικές επιδράσεις των αντιβιοτικών. Κατά συνέπεια, από τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να διακόψουμε τη λήψη των προβιοτικών αν πρόκειται να λάβουμε αντιβιοτικά», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Ron Lach

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα