Τα Ωμέγα-3 από τα Θαλασσινά Μειώνουν τον Κίνδυνο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει σήμερα περισσότερο από το 10% του παγκοσμίου πληθυσμού. Η ηλικία, το ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας είναι παράγοντες που στο σύνολό τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι βλάβες που προκαλεί η νόσος στους νεφρούς εμφανίζονται σταδιακά και συνήθως δεν εκδηλώνονται συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Τελικά, ωστόσο, οι νεφροί χάνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν ικανοποιητικά το αίμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οίδημα και κατακράτηση υγρών.

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου.

Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης αίματος είναι απαραίτητοι παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών. Η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του βάρους εντός φυσιολογικών ορίων είναι επίσης σημαντικοί τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ έδειξε ότι οι παραπάνω θρεπτικές ουσίες, όταν προέρχονται από τα θαλασσινά, μπορεί να προστατεύσουν τη λειτουργία των νεφρών και στον άνθρωπο.

Η Σύνδεση Ανάμεσα στα Ωμέγα-3 και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο

Η παρούσα μελέτη αποτελεί κομμάτι της ανάλυσης FORCE (Fatty Acids and Outcomes Research), η οποία έχει ως στόχο να εξερευνήσει τη σύνδεση ανάμεσα στα λιπαρά οξέα από τη διατροφή και τον κίνδυνο διαφόρων μεταβολικών νόσων.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 19 έρευνες σε 12 χώρες με σκοπό να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακριάς αλύσου (n-3 PUFAs) και τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Αρχικά, εξέτασαν το ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR) κατά την εγγραφή των εθελοντών στις έρευνες, καθώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα όσο συμμετείχαν σε αυτές. Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου, τα επίπεδα της eGFR θα έπρεπε να είχαν πέσει κάτω από τα 60 ml/min/1.73 m­2 (το φυσιολογικό εύρος είναι 90-120 ml/min/1.73 m­2).

Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για 25.570 εθελοντές ηλικίας 49-77 ετών, εκ των οποίων οι 4.944 (19.3%) παρουσίασαν τελικά χρόνια νεφρική νόσο τα επόμενα 11 χρόνια.

Τα Θαλασσινά Συνδέθηκαν με Μειωμένο Κίνδυνο

Οι ασθενείς με την υψηλότερη κατανάλωση ωμέγα-3 από θαλασσινά στη διατροφή τους είχαν 8% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν χρόνια νεφρική νόσο.

Η παραπάνω σύνδεση εντοπίστηκε ειδικά σε 3 συγκεκριμένα είδη ωμέγα-3 που βρίσκονται στα θαλασσινά και συγκεκριμένα στο EPA, το DHA και το DPA.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε σύνδεση ανάμεσα στα φυτικά ωμέγα-3, όπως για παράδειγμα το ALA, και τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

«Η σημαντικότερη παρατήρηση της μελέτης μας είναι ότι η τακτική κατανάλωση θαλασσινών και λιπαρών ψαριών (τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3) μπορεί να προστατεύσει την υγεία των νεφρών και να καθυστερήσει την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, καθώς η παρούσα μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης, δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα ωμέγα-3 και τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να κάνουν προσαρμογή των αποτελεσμάτων τους για άλλους παράγοντες της διατροφής που επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα των EPA και DHA, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση βιταμίνης D και μετάλλων.

Φωτογραφία: Valeria Boltneva

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα