Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Κανένα Όφελος από τα Συμπληρώματα Βιταμίνης D

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Nutrition, εξέτασε ασθενείς που πάσχουν από την παραπάνω νόσο με σκοπό να διαπιστώσει αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της νόσου. Στις 12 εβδομάδες της έρευνας, η χορήγηση των συμπληρωμάτων στους ασθενείς, αν και βελτίωσε τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, δεν συνδέθηκε με υποχώρηση των συμπτωμάτων ή βελτίωση της ποιότητας ζωής των εθελοντών.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία αρκετά κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως στομαχικές κράμπες, μετεωρισμό, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, ωστόσο σε άλλους μπορεί να παραμείνουν για μεγάλη διάρκεια επηρεάζοντας σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι ουσιαστικά τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προσφέρουν οφέλη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στους παραπάνω ασθενείς, παρατήρησε επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει επίσης ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, μέχρι σήμερα καμία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει αν οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Το μόνο όφελος από τη χορήγηση των παραπάνω συμπληρωμάτων ήταν η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D, όπως εξήγησαν.

Ο Bernard Corfe, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι για ορισμένους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D αποδίδονται σε αλλαγές του τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να κάνει τους ασθενείς να περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο ή να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Δυστυχώς, οι παραπάνω συμπεριφορές, όπως υποστήριξε, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης D και να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια.

Η επιστημονική ομάδα από το Sheffield ήταν η πρώτη που είχε αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την ανεπάρκεια βιταμίνης D το 2012 και από τότε παρακολουθεί προσεκτικά το συγκεκριμένο θέμα. Η τελευταία τους έρευνα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και αποδεικνύει πέραν αμφιβολίας ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προσφέρουν οφέλη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Αν και σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τους μηχανισμούς εμφάνισης του συνδρόμου και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη νόσο, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να ανακαλύψουμε κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα