Στατίνες: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Ανθεκτικής Κατάθλιψης;

Μία νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση σιμβαστατίνης μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει 20mg σιμβαστατίνη καθημερινά ως συμπληρωματική θεραπεία, δεν είχαν σημαντικές διαφορές στους διάφορους δείκτες της κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν πάρει τα παραπάνω φάρμακα.

Συγκεκριμένα, στην κλίμακα 24 σημείων Hamilton Rating Scale for Depression (HamD-24), οι εθελοντές που πήραν το φάρμακο είχαν μέσο σκορ 15.5, ενώ οι εθελοντές της ομάδας ελέγχου είχαν 17.2, όπως υποστήριξε η ομάδα της έρευνας στο περιοδικό JAMA Network Open.

Σε δύο ακόμα κλίμακες και συγκεκριμένα την κλίμακα 7 σημείων Generalized Anxiety Disorder Scale (GAD-7) και την κλίμακα 4 σημείων Morisky Medication Adherence Scale, επίσης δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα της CRP και τα επίπεδα των λιπιδίων (εκτός της LDL), ωστόσο κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς που είχαν υψηλά επίπεδα LDL στην αρχή της μελέτης παρουσίασαν βελτίωση της κατάθλιψης μετά από 12 εβδομάδες αν ήταν στην ομάδα του placebo, αλλά όχι στην ομάδα που έλαβε σιμβαστατίνη.

«Η χορήγηση σιμβαστατίνης δεν προσέφερε οφέλη για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένα αντιλιπιδικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες που προστατεύουν την υγεία των νεύρων. Ωστόσο, στην έρευνά μας δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο», εξήγησε η επιστημονική ομάδα.

Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν επίσης και σε μία μετα-ανάλυση του 2021 που είχε διαπιστώσει οφέλη από τη χορήγηση στατινών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, καμία από τις μελέτες στην παραπάνω ανάλυση δεν είχε εξετάσει ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες αποφάσισαν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη σιμβαστατίνη, καθώς το μόριο αυτό έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πακιστάν και εξέτασε ασθενείς από αρκετές ψυχιατρικές κλινικές σε 5 μεγάλες πόλεις. Οι 150 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη (77 στην ομάδα σιμβαστατίνης και 73 στην ομάδα ελέγχου) ήταν ηλικίας 18-75 ετών. Όλοι είχαν διάγνωση μείζονος κατάθλιψης στο παρελθόν και αντιμετώπιζαν έναν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης. Επιπλέον, κάθε εθελοντής έπρεπε να είχε πάρει τουλάχιστον 2 αντικαταθλιπτικά στο παρελθόν, τα οποία δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τα συμπτώματά του.

Οι επιστήμονες της μελέτης είπαν στους ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία που έπαιρναν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και να μην ξεκινήσουν κάποιο νέο φάρμακο.

«Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει σύντομα να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν ξεχωριστά διάφορους φαινοτύπους της κατάθλιψης προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος φαινότυπος που μπορεί να έχει οφέλη από τις στατίνες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα