Σε Μικρότερες Ηλικίες Εμφανίζονται Πλέον οι Καρκίνοι που Σχετίζονται με την Παχυσαρκία

Μία νέα έρευνα που εξέτασε επιδημιολογικά δεδομένα για τα έτη 2000-2016 διαπίστωσε ότι οι μορφές του καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία εμφανίζονται πλέον με αυξημένη συχνότητα σε νεαρότερες ηλικίες. Τυπικά, οι καρκίνοι αυτοί εμφανίζονται σε υψηλότερα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 65.

Η έρευνα είχε τίτλο «Changes in Age Distribution of Obesity-Associated Cancers» και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν αφορούσαν 6 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου από τη βάση δεδομένων Surveillance Epidemiology and End Results (SEER) που θεωρείται η επίσημη βάση δεδομένων για τον καρκίνο στις ΗΠΑ.

«Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η μεταβολή στα ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ηλικιακή ομάδα 20-49, αλλά και αυτή στις ηλικίες 50-64», τόνισε ο Σιράν Κορουκιάν, ένας από τους επιστήμονες της μελέτης. «Ο πληθυσμός των ενηλίκων στο εύρος ηλικίας 50-64 αυξήθηκε κατά 52% στο χρονικό διάστημα που εξετάστηκε, επομένως ο απόλυτος αριθμός των ανθρώπων τους οποίους αφορούν τα αποτελέσματά μας είναι πολύ μεγάλος».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αρκετοί από τους ασθενείς ηλικίας 50-64 που διαγνώστηκαν με καρκίνο ανάμεσα στα έτη 2000 και 2016 έχουν επιβιώσει από τη νόσο και πλέον αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος της θεραπείας για τους καρκίνους.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας και των επιδράσεών της στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού», είπε ο Νέιθαν Μπέργκερ, ένας άλλος επιστήμονας που έλαβε μέρος στη μελέτη. «Η ανάλυση των δεδομένων της βάσης SEER δίνει σημαντικά στοιχεία τα οποία αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελαμτίες υγείας πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για τις αρνητικές επιδράσεις της παχυσαρκίας», πρόσθεσε.

Οι μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη περιλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού στις γυναίκες, της μήτρας, των ωοθηκών, της χοληδόχου κύστεως, του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, των νεφρών, του θυρεοειδούς και το πολλαπλό μυέλωμα. Άλλοι καρκίνοι που εξετάστηκαν (αν και δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία) ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, το μελάνωμα και οι καρκίνοι του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έκαναν διαχωρισμό στα περιστατικά ανάλογα με το είδος του καρκίνου, την ηλικία, το φύλο και τη φυλή. Ορισμένες μορφές καρκίνου ήταν δραματικά συχνότερες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες σημαντικές αντιθέσεις. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των καρκίνων στις ηλικίες 50-64 αυξήθηκε κατά 25% στις καυκάσιες γυναίκες, ενώ στους άνδρες ισπανικής καταγωγής κατά σχεδόν 200%. Στους καρκίνους που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία, τα ποσοστά στους καυκάσιους άνδρες είχαν αυξηθεί κατά 10%, ενώ στους γυναίκες ισπανικής καταγωγής κάτα σχεδόν 100%.

Οι μορφές καρκίνου με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης ήταν ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος του ήπατος και ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες που θα εξετάσουν επίσης σε ποιο στάδιο διαγιγνώσκονται οι παραπάνω μορφές καρκίνου στους διάφορους πληθυσμούς», είπε ο Κορούκιαν. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι καρκίνοι στους νεαρούς ενήλικες διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια και επομένως έχουν κακή πρόγνωση», κατέληξε ο ίδιος.

Φωτογραφία: Bruno Glätsch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα