Πως να Αναγνωρίσετε τα Συμπτώματα του Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Αν ξαφνικά παρουσιάσετε ένα περίεργο σύμπτωμα, όπως αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή στο χέρι, μπορεί να μην ανησυχήσετε, ιδιαίτερα αν το σύμπτωμα έχει μικρή διάρκεια. Ωστόσο, η διάρκεια του συμπτώματος αυτού είναι μεγαλύτερη από μερικά δευτερόλεπτα, πιθανώς αποτελεί ένδειξη ενός παροδικού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΠΙΕ). Το τελευταίο προκαλείται από μία παροδική μείωση της αιμάτωσης σε ένα κομμάτι του εγκεφάλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο αυτό έχει προκληθεί από ένα θρόμβο αίματος και τα συμπτώματα υποχωρούν ταχέως καθώς οι φυσικοί αντιπηκτικοί μηχανισμοί του οργανισμού έχουν την ικανότητα να επαναφέρουν γρήγορα την αιματική ροή.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες του American Stroke Association (ASA), τα παραπάνω εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν συχνά προάγγελο ενός σοβαρότερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν ένας θρόμβος που έχει φράξει μία εγκεφαλική αρτηρία δεν διαλυθεί άμεσα και παραμείνει για λίγα λεπτά, η έλλειψη οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που δημιουργείται μπορεί να καταστρέψει αρκετά εγκεφαλικά κύτταρα. Τα παραπάνω είναι γνωστά ως ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και αποτελούν το 87% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Περίπου το 17% των ασθενών που παρουσιάζουν παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, θα εμφανίσουν πλήρες ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 90 ημέρες, με τον υψηλότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην πρώτη εβδομάδα.

Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε για τα Παροδικά Ισχαιμικά Εγκεφαλικά Επεισόδια;

Μία πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα μικρής διάρκειας αισθητικά συμπτώματα σχετίζονται συχνότερα με παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνδρες, παρά στις γυναίκες. Μία θεωρία που μπορεί να εξηγήσει πιθανώς την παραπάνω παρατήρηση είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα πάσχουν από ημικρανίες, μία πάθηση που εμφανίζεται με υψηλότερη συχνότητα στις γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, το παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί, λανθασμένα, να μην μπει στη διαφορική διάγνωση στις γυναίκες που παρουσιάζουν αισθητικά συμπτώματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ASA η νόσος θα πρέπει πάντοτε να εξετάζεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.

Άλλα συμπτώματα του παροδικού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να αγνοηθούν είναι, συχνά, το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν επίσης αδυναμία να συγκρατήσουν ένα μαγειρικό σκεύος για μικρό χρονικό διάστημα και ακολούθως η ικανότητά τους αυτή να επανέλθει. Τέλος, ένα κλασσικό σύμπτωμα του παροδικού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η μονόπλευρη τύφλωση (amaurosis fugax), η οποία περιγράφεται από τους ασθενείς ως «μία σκοτεινή κουρτίνα που καλύπτει πλήρως τον ένα οφθαλμό».

Πως να Αναγνωρίσετε το Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Σύμφωνα με το ASA, αρκεί να θυμάστε 3 χαρακτηριστικά συμπτώματα προκειμένου να αναγνωρίσετε το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά περιλαμβάνουν το μούδιασμα στο πρόσωπο, την αδυναμία στο χέρι και τις διαταραχές της ομιλίας. Τα 3 παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται στο 75% των ασθενών που παρουσιάζουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, ορισμένοι νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι 2 ακόμα συμπτώματα θα πρέπει να προστεθούν στην παραπάνω λίστα και συγκεκριμένα οι διαταραχές της ισορροπίας και οι διαταραχές της όρασης. Οι διαταραχές της ισορροπίας, ωστόσο, μπορεί να αποδίδονται σε αρκετά διαφορετικά αίτια και είναι ιδιαίτερα συχνές στην τρίτη ηλικία. Στο εγκεφαλικό επεισόδιο, οι διαταραχές της ισορροπίας σπάνια αποτελούν το μοναδικό σύμπτωμα, επομένως δεν επαρκούν σαν διαγνωστικό σημείο για τη νόσο. Όσο για τις διαταραχές της όρασης, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης έκπτωση της όρασης ή διπλωπία.

Για το γενικό πληθυσμό αρκεί να γνωρίζετε τα 3 πρώτα συμπτώματα. Ωστόσο, αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα θα πρέπει να γνωρίζετε και τα 5 παραπάνω συμπτώματα και να επαγρυπνείτε για την εμφάνισή τους. Η κύρια αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η υπέρταση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις (όπως η στεφανιαία νόσος, η κολπική μαρμαρυγή και η καρδιακή ανεπάρκεια) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν θέλετε να γνωρίζετε ποια είναι η πιθανότητα να παρουσιάσετε εγκεφαλικό επεισόδιο επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αυτός θα σας ενημερώσει κατάλληλα και θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα