Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Παθήσεων: Ο Παράγοντας του Φύλου

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις σημαντικότερες ενδείξεις διαταραχών στην καρδιακή λειτουργία, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο μπορεί να αποτελούν επίσης πρώιμα σημεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για τις γυναίκες, αρκετοί από τους παραπάνω παράγοντες αφορούν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και μία σειρά άλλων παθήσεων που εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στις γυναίκες. Αντίστοιχα για τους άνδρες, ένας από τους παράγοντες είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Παρά τις προφανείς διαφορές μεταξύ τους, οι παραπάνω παράγοντες έχουν ένα κοινό σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο: Αντιπροσωπεύουν μία σειρά πρωίμων ενδείξεων για παράγοντες κινδύνου οι οποίοι εναλλακτικά θα μπορούσαν να συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι.

Καρδιακοί Κίνδυνοι για τις Γυναίκες

Ορισμένες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Για παράδειγμα, οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και το σκληρόδερμα είναι συχνότερες στις γυναίκες  και φαίνεται να συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στη θεραπευτική του αγωγή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην καρδία και τα αιμοφόρα αγγεία. Ο αυξημένος καρδιακός κίνδυνος μπορεί να παραμένει ακόμα και 7 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Η υπέρταση της κύησης αναφέρεται στην αυξημένη αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρότερη κατάσταση που λέγεται προεκλαμψία. Η τελευταία, χαρακτηρίζεται από πρωτεϊνουρία και αποτελεί ένδειξη πρώιμης νεφρικής βλάβης. Η προεκλαμψία εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 30 εγκυμοσύνες. Οι γυναίκες με υπέρταση της κύησης και προεκλαμψία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν παθήσεις του καρδιαγγειακού στη μετέπειτα ζωή τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν παρουσίασαν τις παραπάνω επιπλοκές. Το παραπάνω αναφέρει μία ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από το American Heart Association και το American College of Obstetrics and Gynecology.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, και άλλα προβλήματα της κύησης μπορεί να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την μελλοντική εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά την εγκυμοσύνη, μία πάθηση γνωστή ως διαβήτης της κύησης δηλαδή, επηρεάζει περίπου 1 στις 10 εγκύους. Οι γυναίκες με διαβήτη της κύησης έχουν σχεδόν 10 φορές αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη μέσα στην επόμενη 10ετία. Ο διαβήτης, όπως γνωρίζουμε, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο πρόωρος τοκετός τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν την ημερομηνία γέννησης, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις της καρδίας.

Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης, η οποία είναι επαρκής και ικανή για την σεξουαλική επαφή. Επηρεάζει το 20% περίπου των ανδρών άνω των 20 ετών. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες με παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά. Μία νέα έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί η ίδια ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Circulation. Είχε διάρκεια 4 έτη και έλαβαν μέρος συνολικά 1900 άνδρες ηλικίας 60-78 ετών. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό αγγειακό επεισόδιο (όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο) σε σχέση με τους υπολοίπους, ακόμα και μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.

Αρκετοί άνδρες πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μία πρώιμη εκδήλωση της αθηροσκλήρωσης. Η τελευταία αποτελεί μία συστηματική νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία στο σύνολο του οργανισμού.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Για τις γυναίκες, ο γιατρός μπορεί να μην σας ρωτήσει σχετικά για την προεκλαμψία ή άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, καθώς δεν γνωρίζουν όλοι οι γιατροί την πιθανή σύνδεση των παραπάνω με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Για τους άνδρες, αν ο γιατρός σάς ρωτήσει σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία, μην είστε επιφυλακτικοί και μιλήστε μαζί του γι’αυτό το πρόβλημα.

Αν έχετε κάποια από τις παραπάνω παθήσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας γι’αυτές, ακόμα και αν εμφανίστηκαν πολλά χρόνια πριν (όπως οι επιπλοκές της κύησης στις γυναίκες). Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης και προσπαθήστε να τα διατηρήσετε εντός φυσιολογικών ορίων. Η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η τακτική φυσική άσκηση είναι οι καλύτεροι τρόποι για να επιτύχετε τον παραπάνω στόχο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα