Πόσο Επικίνδυνο είναι το Κάπνισμα για το Μικροβίωμα της Στοματικής Κοιλότητας;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονής, ουλίτιδας και λοιμώξεων.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New York University College of Dentistry.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά περισσότερους από 100 εθελοντές, εκ των οποίων κάποιοι κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα, άλλοι κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν κάπνιζε.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που κάπνιζαν είτε συμβατικά είτε ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν σημαντικά αυξημένα ποσοστά ουλίτιδας και λοιμώξεων (73% και 43% αντίστοιχα) σε σχέση με τους μη καπνιστές, στους οποίους τα ποσοστά των παραπάνω ήταν μόλις 28%.

Ακολούθως, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα σιέλου από τους εθελοντές με σκοπό να εξετάσουν σε ποιους παράγοντες αποδίδονται οι παραπάνω διαφορές.

Από τις παρατηρήσεις τους, διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα είτε ηλεκτρονικού είτε συμβατικού τσιγάρου προκαλούσε αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος της στοματικής κοιλότητας. Ειδικότερα, σε αυτούς που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα οι πληθυσμοί βακτηρίων που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι.

Το Στοματικό Μικροβίωμα

Αντίστοιχα με το εντερικό μικροβίωμα, η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος μπορεί αν επηρεάσει την ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις ή άλλες παθήσεις.

Γενικότερα, τα ωφέλιμα βακτήρια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων.

Οι αλλαγές που προκαλούντα από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου «δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο στόμα, συγκριτικά με τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές αλλαγές στο μικροπεριβάλλον της περιοχής, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών», είπε ο Deepak Saxena, PhD, MS, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας από το NYU College of Dentistry.

Η Nadia Armentrout, DDS, μία οδοντίατρος από το Academy of General Dentistry συμφώνησε και τόνισε ότι «τα παθογόνα μικρόβια είναι συνήθως αναερόβια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε περιβάλλον με μειωμένα ποσοστά οξυγόνου. Το ξηρό περιβάλλον και η παρουσία της νικοτίνης, η οποία μειώνει την αιμάτωση και τα επίπεδα του οξυγόνου, δημιουργεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει στα βακτήρια αυτά να πολλαπλασιαστούν ευκολότερα».

Η Armentrout αναφέρθηκε επίσης σε προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι η στοματική υγιεινή αποτελεί σημαντικό δείκτη για άλλες επιπλοκές.

«Το κάπνισμα δημιουργεί ένα περιβάλλον που διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων αυτών και αυξάνει τον κίνδυνο των επιπλοκών που συνδέονται με την κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η νόσος Alzheimer, η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι αναπνευστικές λοιώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία, η οστεοπενία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση των εμβρύων σε διάφορες λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Saxena, οι αλλαγές του μικροβιώματος δεν περιορίζονται στο στόμα. Κατά πάσα πιθανότητα αλλαγές προκαλούνται επίσης και στο πνευμονικό μικροβίωμα, ωστόσο αυτό είναι δυσκολότερο να διαπιστωθεί.

«Το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί αλλαγές στο μικροβίωμα του αναπνευστικού αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από έρευνες», πρόσθεσε. «Αν καπνίζετε είτε ηλεκτρονικό είτε συμβατικό τσιγάρο πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο στόμα, αλλά και στους πνεύμονες ή ακόμα και το δέρμα».

Καλύτερο από το Συμβατικό Τσιγάρο, Αλλά…

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, οι εθελοντές που κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα είχαν υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και φλεγμονής από αυτούς που κάπνιζαν ηλεκτρονικά, ωστόσο το ιδανικό είναι να αποφεύγονται και οι δύο μορφές καπνίσματος.

Αν και ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μία πιο «υγιεινή» επιλογή σε σχέση με τα συμβατικά, τα τελευταία δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι και η μορφή αυτή του καπνίσματος είναι αρκετά επιβλαβής για την υγεία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των κυττάρων, να προκαλέσει βλάβες στο DNA και να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν κυκλοφορούν για αρκετό καιρό στην αγορά, επομένως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τις επιδράσεις τους, είπε ο Saxena.

«Καθώς είναι ένα νέο προϊόν, δε έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα τις επιδράσεις του, ωστόσο οι αλλαγές που παρατηρούνται σήμερα ομοιάζουν τις βλάβες που προκαλούνται από τα συμβατικά τσιγάρα», πρόσθεσε.

Η Σημασία της Στοματικής Υγιεινής

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η στοματική υγιεινή συνδέεται έντονα με την υγεία του υπολοίπου οργανισμού.

«Τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας που ευθύνονται για την ουλίτιδα έχουν ανευρεθεί επίσης σε θρόμβους αίματος από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν βλάβες σε άλλα σημεία του οργανισμού», είπε ο Ryan M. Jones, DDS, FAGD, ένας οδοντίατρος από το Nashville.

«Η λοίμωξη και φλεγμονή που προκαλείται από την ουλίτιδα έχει μελετηθεί εκτενώς ως προς τη σύνδεσή της με τη γενικότερη υγεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή, αλλά και τη γενικότερη υγεία, είναι να σταματήσετε το κάπνισμα, είτε αυτό περιλαμβάνει συμβατικό είτε ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Το μικροβίωμα είναι κάτι τροποποιήσιμο», κατέληξε ο Saxena. «Επομένως, αν σταματήσετε το κάπνισμα, θα περιοριστεί η επιβάρυνση των κυττάρων και θα ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή σιέλου με αποτέλεσμα το στοματικό μικροβίωμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα