Πόσα Βήματα θα Πρέπει να Κάνουμε Κάθε Εβδομάδα;

Περπατώντας μόλις 8000 βήματα για 2 ημέρες κάθε εβδομάδα μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης που εξέτασε ενήλικες εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Συγκριτικά με αυτούς που δεν έκαναν ποτέ πάνω από 8.000 βήματα κάποια ημέρα της εβδομάδας, αυτοί που περπάτησαν την παραπάνω απόσταση 1 ή 2 ημέρες είχαν 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 10 χρόνια, όπως αναφέρει η ομάδα της μελέτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open, ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμα χαμηλότερος για όσους έκαναν τα βήματα αυτά περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα.

«Ισχυρή σύνδεση παρατηρήθηκε επίσης στα 6.000 βήματα καθώς και στα 10.000 βήματα για 1 ημέρα. Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να κάνουμε έντονη άσκηση, το περπάτημα για 2 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη υγεία μας», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν 8.1% χαμηλότερος στους εθελοντές που έκαναν πάνω από 8.000 βήματα 1-2 ημέρες την εβδομάδα και 8.4% χαμηλότερος σε αυτούς που περπατούσαν την απόσταση αυτή 3-7 ημέρες κάθε εβδομάδα.

«Τα οφέλη φαίνεται ότι μεγιστοποιούνται στη 2η ημέρα. Συγκεκριμένα, δεν παρατηρήσαμε σημαντική διαφοροποίηση σε περισσότερες ημέρες άσκησης», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard τόνισαν ότι η παρούσα μελέτη πρακτικά υποστηρίζει τη θεωρία του “weekend warrior”.

«Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης πρακτικά δείχνουν ότι αν περπατάμε 8.000 βήματα 2 φορές την εβδομάδα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Σε μία εποχή όπου η καθιστική ζωή έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, χρειαζόμαστε άμεσα νέες προσεγγίσεις για την αύξηση της φυσικής άσκησης σε πληθυσμιακό επίπεδο»,  εξήγησαν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τη βάση National Health and Nutrition Examination Survey για το διάστημα από το 2005 μέχρι το 2006. Συνολικά εξετάστηκαν πληροφορίες για 3.101 ενήλικες άνω των 20 ετών, οι οποίοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα τις ώρες του περπατήματος.

Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 50.5 και το 51% ήταν γυναίκες. Στο διάστημα των 20 ετών που εξέτασε η έρευνα, το 14.2% των εθελοντών κατέληξαν από διάφορα αίτια, ενώ το 5.3% κατέληξε από καρδιαγγειακή νόσο.

Περίπου το 63% των εθελοντών έκαναν 8.000 βήματα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 17.2% έκανε τα βήματα αυτά 1-2 ημέρες. Το 20.4% δεν έκανε 8.000 βήματα καμία ημέρα.

Σχεδόν το 30% των εθελοντών με καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης δεν έκαναν 8.000 βήματα καμία ημέρα της εβδομάδας, ενώ μόλις το 5.8% έκανε τα βήματα αυτά 3 ημέρες. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή υπέρταση.

Σε περαιτέρω αναλύσεις που έκαναν, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα οφέλη από τα 8.000 βήματα αφορούν άτομα όλων των ηλικιών.

Εξετάζοντας τα δεδομένα ξεχωριστά για τα δύο φύλα, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη από τα 8.000 βήματα είναι περισσότερα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες είχαν 23.8% μειωμένο κίνδυνο θανάτου με αυτή την προσέγγιση, ενώ οι γυναίκες είχαν 12.2% μειωμένο κίνδυνο.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνά τους ως μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Φωτογραφία: Noelle Otto

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα