Πώς Διαφοροποιήθηκε η Διατροφή μας τις Τελευταίες Δεκαετίες; Τι Έδειξε Νέα Μελέτη

Σε μία κλίμακα συμμόρφωσης με τις υγιεινές δίαιτες από το 0 έως το 100, όπου το 0 αντιπροσωπεύει μία ανθυγιεινή διατροφή (με αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένου κρέατος) και το 100 μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως, οι περισσότερες χώρες έχουν σκορ περίπου 40.3. Το σκορ αυτό, αν και μπορεί να φαίνεται σχετικά χαμηλό, είναι υψηλότερο κατά περίπου 1.5 μονάδα σε σχέση με αυτό της δίαιτας του μέσου ανθρώπου το 1990, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food.

Η έρευνα, η οποία ήταν μία από τις πλέον λεπτομερείς αναλύσεις για τη διατροφή του παγκοσμίου πληθυσμού μέχρι σήμερα, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά το πρόβλημα της ανθυγιεινής διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και γενικά η βελτίωση της διατροφής παγκοσμίως ήταν περιορισμένη, σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ, η Κίνα και το Ιράν, η διαθεσιμότητα νέων υγιεινών τροφίμων βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να βελτιώσουν την καθημερινή τους δίαιτα.

«Η κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων παρουσίασε αύξηση σταδιακά, ωστόσο τα οφέλη των παραπάνω υγιεινών τροφίμων αντισταθμίστηκαν από μία αντίστοιχη αύξηση στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως το επεξεργασμένο κρέας, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και το αλάτι», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η Διατροφή του Παγκοσμίου Πληθυσμού με Λεπτομέρειες

Η κακή διατροφή αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως και ευθύνεται για το 26% περίπου των θανάτων που είναι δυνατό να προληφθούν. Αν και είναι σαφές ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της διατροφής παγκοσμίως, δεν υπάρχουν λεπτομερή δεδομένα αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες κάθε πληθυσμού ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης ή άλλους παράγοντες.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης έκαναν μία ανάλυση στην οποία εξέτασαν δεδομένα από 1.100 έρευνες σε 185 χώρες. Οι έρευνες αυτές προέρχονται από το Global Dietary Database, μία μεγάλη βάση δεδομένων με πληροφορίες για τη διατροφή και τα τρόφιμα που καταναλώνει ένας πληθυσμός. Για την εκτίμηση της διατροφής, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το Alternative Healthy Eating Index, μία κλίμακα για την ποιότητα μίας δίαιτας που παίρνει τιμές από το 0 έως το 100.

Από τις αναλύσεις οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το μέσο όρο για το σύνολο των 185 χωρών ήταν το 40.3. Στις ηπείρους, τη χαμηλότερη τιμή στην κλίμακα (και άρα τη χειρότερη δίαιτα) είχαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής (30.3), ενώ την υψηλότερη οι χώρες της Νότιας Ασίας (45.7). Μόλις 10 χώρες είχαν σκορ πάνω από 50, με τον πληθυσμό τους να αντιστοιχεί συνολικά σε λιγότερο από 1% του παγκοσμίου πληθυσμού. Οι χώρες με τα υψηλότερα σκορ ήταν το Βιετνάμ, το Ιράν, η Ινδονησία και η Ινδία, ενώ οι χώρες με τα χαμηλότερα σκορ ήταν η Βραζιλία, το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος.

Οι γυναίκες έκαναν γενικά καλύτερη διατροφή σε σχέση με τους άνδρες. Καλύτερη δίαιτα είχαν επίσης οι ηλικιωμένοι σε σχέση με τους νεαρούς ενήλικες.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης και ο τόπος κατοικίας ήταν επίσης παράγοντες που επηρέαζαν τη διατροφή ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες και τα παιδιά με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης που μένουν σε πόλεις είχαν καλύτερη ποιότητα δίαιτας γενικά», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η διατροφή ήταν επίσης συνήθως πιο υγιεινή στα παιδιά μικρής ηλικίας και χειρότερη στα μεγάλα παιδιά και τους εφήβους. Αυτό δείχνει ότι ιδανικά η ενημέρωση για τα οφέλη μίας υγιεινής διατροφή θα πρέπει να ξεκινά από μικρές ηλικίες», τονίζει η ομάδα.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η κακή διατροφή του παγκοσμίου πληθυσμού αποδίδεται τόσο στη μειωμένη διαθεσιμότητα των υγιεινών τροφίμων, όσο και στην ευκολία πρόσβασης σε ανθυγιεινά τρόφιμα. Κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις και οι φορείς υγείας θα πρέπει να ενισχύουν τον τομέα της παραγωγής υγιεινών τροφίμων και να φορολογήσουν περισσότερο τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Η διατροφή αποτελεί μείζονα παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας μας, επομένως είναι κάτι που δεν θα πρέπει να αμελούμε.

Φωτογραφία: Porapak Apichodilok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα