Άλγος στο Περπάτημα: Ποια Νόσος Μπορεί να Ευθύνεται;

Το περπάτημα θεωρείται σήμερα μία καλή μορφή άσκησης που μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Τι συμβαίνει όμως όταν το περπάτημα προκαλεί πόνο στα πόδια; Αρκετοί ασθενείς θεωρούν το άλγος κατά το περπάτημα μία φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Το σύμπτωμα αυτό αποτελεί συχνά την πρώτη ένδειξη της περιφερικής αρτηριοπάθειας, μίας νόσου που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία. Η περιφερική αρτηριοπάθεια δεν είναι κληρονομική και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. Εμφανίζεται επίσης συχνότερα σε καπνιστές, καθώς και σε ασθενείς με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη ή σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς Προκαλεί Άλγος η Περιφερική Αρτηριοπάθεια;

Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια έχουν εναποθέσεις λιπών στις αρτηρίες που βρίσκονται μακριά από την καρδιά και συχνότερα στα κάτω άκρα. Το άλγος εμφανίζεται γιατί οι εναποθέσεις αυτές περιορίζουν τη ροή του αίματος στους μύες, παρεμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η περιφερική αρτηριοπάθεια επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν να συμμετέχουν στις έρευνες περισσότερες γυναίκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νόσος είναι εξίσου συχνή και σε αυτές. Συγκεκριμένα, η περιφερική αρτηριοπάθεια επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 και 1 στις 5 γυναίκες άνω των 60.

Προσοχή στα Χαρακτηριστικά του Άλγους

Ο ιατρικός όρος που περιγράφει τις κράμπες και το άλγος που εμφανίζεται στις γάμπες, τους γλουτούς και τους μηρούς των ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια κατά την κίνηση, είναι η διαλείπουσα χωλότητα. Η διαλείπουσα χωλότητα διαφέρει από το άλγος που σχετίζεται με την άσκηση, καθώς εμφανίζεται μόνο κατά την κίνηση και υποχωρεί μετά από μικρή περίοδο ξεκούρασης. Οι μυλαγίες που προκαλούνται από την άσκηση διαρκούν ημέρες ή ακόμα και ώρες μετά από αυτή και επιμένουν ακόμα και στην ακινησία.

Το άλγος της περιφερικής αρτηριοπάθειας επηρεάζει επίσης το μυ και όχι την άρθρωση. Εμφανίζεται συχνά όταν ο ασθενής ανεβαίνει μία σκάλα ή ένα λόφο με αποτέλεσμα να πρέπει να σταματήσει αρκετές φορές για να ξεκουραστεί. Καθώς οι αποφράξεις της περιφερικής αρτηριοπάθειας επιδεινώνονται, οι κράμπες μπορεί να εμφανίζονται και στην καθιστή ή ακόμα και στην ύπτια θέση.

Αν και το άλγος κατά το περπάτημα αποτελεί συχνό σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριοπάθειας, δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς με τη νόσο. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία χωρίς κράμπες ή άλγος, ωστόσο αυτή και πάλι επιδεινώνεται με την άσκηση και υποχωρεί με την ξεκούραση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν και άλλα συμπτώματα όπως:

  • Έλκη στα κάτω άκρα που δεν επουλώνονται φυσιολογικά
  • Ψυχρότητα σε ένα ή και τα δύο κάτω άκρα
  • Αλλαγή του χρώματος στα κάτω άκρα
  • Επιβράδυνση στην ανάπτυξη των τριχών και των ονύχων στα κάτω άκρα

Ενημερώστε τον Γιατρό σας για το Άλγος κατά το Περπάτημα

Αν και η περιφερική αρτηριοπάθεια δεν αποτελεί το μοναδικό αίτιο άλγους κατά το περπάτημα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πάσχετε από τη συγκεκριμένη νόσο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι λιπώδεις εναποθέσεις, εκτός από τα κάτω άκρα μπορεί να εμφανίζονται επίσης στις αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα περιφερικής αρτηριοπάθειας, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει αν πάσχετε από τη νόσο με μία απλή εξέταση που λέγεται σφυροβραχιόνιος αρτηριακός δείκτης (ΣΑΔ). Για την εξέταση αυτή χρησιμοποιείται ένα ειδικό πιεσόμετρο για να υπολογιστεί η αρτηριακή πίεση στον αστράγαλο και στη συνέχεια η πίεση αυτή συγκρίνεται με την αρτηριακή πίεση στο βραχίονα. Οι δύο αυτές μετρήσεις ταυτίζονται αν οι αρτηρίες είναι υγιείς. Αν η πίεση στον αστράγαλο είναι χαμηλότερη σε σχέση με το βραχίονα, αυτό αποτελεί ένδειξη περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει την εξέταση αυτή στο ετήσιο τσεκ-απ. Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι έχετε περιφερική αρτηριοπάθεια μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως αγγειογράφημα, μία ακτινογραφία που δημιουργεί απεικονίσεις των αρτηριών έτσι ώστε να διαπιστωθεί η παρουσία εμφράκτων.

Θεραπεία της Περιφερικής Αρτηριοπάθειας

Η θεραπεία της περιφερικής αρτηριοπάθειας ξεκινά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αποφυγή του καπνίσματος, τακτική άσκηση και διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη.

Αν έχετε περιφερική αρτηριοπάθεια είναι σημαντικό να αποφύγετε την ακινησία. Αρκετοί ασθενείς σταματούν το περπάτημα όταν νιώθουν άλγος καθώς αποδίδουν το σύμπτωμα αυτό στην ηλικία. Αυτό, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία.

Αν παρουσιάζετε άλγος ή άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να διερευνήσει τα αίτιά του. Η διάγνωση της περιφερικής αρτηριοπάθειας και η ταυτοποίησή της ως αιτιολογικό παράγοντα για το άλγος κατά το περπάτημα συνοδεύεται συνήθως από οδηγίες για περισσότερη φυσική άσκηση.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ο γιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριοπάθειας. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως στατίνες για την πρόληψη των πλακών, ασπιρίνη για την πρόληψη των θρομβώσεων και φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αν υπάρχει σοβαρή απόφραξη, ο γιατρός μπορεί να κάνει επίσης χειρουργική διάνοιξη της αρτηρίας ή παράκαμψη της κυκλοφορίας του αίματος γύρω από αυτή.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νόσους, η έκγαιρη διάγνωση της περιφερικής αρτηριοπάθειας βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωσή της.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: MabelAmber

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα