Ποιοι Παράγοντες Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στις Νεαρές Ηλικίες;

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παρατηρείται μείωση στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Ωστόσο, στις μικρότερες ηλικίες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών. Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ ασχολήθηκε με το παραπάνω φαινόμενο εξετάζοντας ειδικά τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου στους ενήλικες νεαρής ή μέσης ηλικίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research και έδειξε ότι σε ορισμένους ασθενείς με παράγοντες κινδύνου οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πιθανώς θα πρέπει να ξεκινούν πριν την ηλικία των 45 ετών, το όριο δηλαδή που έχει τεθεί από τις παρούσες οδηγίες.

«Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου παρουσιάζουν αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών, ωστόσο ακόμα κι έτσι ο απόλυτος κίνδυνος της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε τις εξετάσεις πρόληψης σε άτομα νεαρότερης ηλικίας που ενδεχομένως έχουν παράγοντες κινδύνου για τη νόσο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως υποστήριξαν, ένας ασθενής νεαρής ηλικίας που έχει πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου πιθανώς δεν χρειάζεται να κάνει κάποια επεμβατική εξέταση όπως η κολονοσκόπηση, αλλά μπορεί να κάνει άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα μία ανάλυση κοπράνων.

«Πριν την έρευνά μας δεν γνωρίζαμε αν οι παράγοντες κινδύνου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία. Προς έκπληξή μας παρατηρήσαμε ότι αν και κάποιοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η κατανάλωση αλκοόλ, ήταν εξίσου επιβλαβείς σε όλες τις ηλικίες, άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα το σωματικό βάρος, δεν αύξαναν τον κίνδυνο στις νεαρές ηλικίες», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε συνολικά 600 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού και 2400 εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Όλοι οι εθελοντές που εξετάστηκαν προέρχονται από μία βάση δεδομένων με βετεράνους των ΗΠΑ.

Από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες τελικά κατέληξαν σε 15 παράγοντες κινδύνου που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις ηλικίες 35-49 ετών. Παρακάτω αναφέρονται οι 7 σημαντικότεροι από αυτούς:

  • Μεγαλύτερη ηλικία (εντός του εύρους 35-49)
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού με διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Αποφυγή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη
  • Αποφυγή στατινών
  • Μεγαλύτερος αριθμός χρονίων νόσων
  • Κακή κοινωνική και οικονομική κατάσταση

Εξηγώντας τις παραπάνω παρατηρήσεις, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι με εξαίρεση την κακή οικονομική κατάσταση, όλοι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου θεωρητικά αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τους βετεράνους.

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες της μελέτης έχουν ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε γυναίκες βετεράνους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο κίνδυνος της παραπάνω μορφής καρκίνου είναι σχεδόν διπλάσιος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα