Ποιοι είναι οι Δύο Σημαντικότεροι Παράγοντες Κινδύνου για την Εμφάνιση Καρκίνου;

Η προχωρημένη ηλικία και το ιστορικό καπνίσματος είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στα επόμενα 5 χρόνια ζωής, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση από το American Cancer Society. Οι δύο παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν τόσο το σχετικό όσο και τον απόλυτο κίνδυνο καρκίνου, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς. Άλλοι παράγοντες που συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο ήταν η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer.

«Προφανώς η κάθε μορφή καρκίνου έχει άλλους παράγοντες κινδύνου, επομένως οι προσεγγίσεις για την πρόληψή της μπορεί να διαφέρουν. Στη μελέτη μας ο στόχος ήταν να εξερευνήσουμε ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να κάνουν συχνότερα προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο», ανέφεραν οι συγγραφείς της ανάλυσης.

Στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δύο διαφορετικές μελέτες και συγκεκριμένα τις Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort και Cancer Prevention Study-3. Ο στόχος ήταν να ανακαλύψουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον απόλυτο κίνδυνο καρκίνου κατά 2% ή περισσότερο στα επόμενα 5 χρόνια ζωής των εθελοντών. Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για 429.991 εθελοντές χωρίς ιστορικό καρκίνου από τις ΗΠΑ.

Στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 15.226 περιστατικά καρκίνου. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου ήταν το ιστορικό καπνίσματος.

Στους άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η καθιστική ζωή συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο.

Για τις γυναίκες, οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου ήταν ο δείκτης μάζας σώματος, ο διαβήτης τύπου 2, η υστερεκτομή, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η υπέρταση και η καθιστική ζωή.

Ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου ήταν πάνω από 2% σε όλους τους εθελοντές άνω των 50 ετών, καθώς και στους εθελοντές νεαρότερης ηλικίας με ιστορικό καπνίσματος και δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25 ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ο υψηλότερος απόλυτος κίνδυνος καρκίνου που παρατηρήθηκε ήταν 29% στους άνδρες και 25% στις γυναίκες.

«Το πρώτο βήμα είναι να εξερευνήσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αν απαντήσουμε το παραπάνω ερώτημα τότε θα γνωρίζουμε ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε ετησίως σε αυτούς τους ασθενείς. Η έρευνά μας εξέτασε αρκετά δεδομένα που δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και κατάφερε να καταλήξει σε σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τους ασθενείς που θα πρέπει να κάνουν τακτικά προληπτικές εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Anastasiya Lobanovskaya

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα