Ποιες Κατηγορίες Φαρμάκων Μπορεί να Προκαλέσουν Υπεριδρωσία;

Η έντονη εφίδρωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν και η διαδικασία της εφίδρωσης έχει ως στόχο να διατηρήσει τη θερμοκρασία του οργανισμού εντός φυσιολογικών ορίων, σε ορισμένες περιπτώσεις ο μηχανισμός αυτός μπορεί να λειτουργεί υπερβολικά εξ’ αιτίας μίας κατάστασης γνωστής ως υπεριδρωσία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η υπεριδρωσία μπορεί να συνδέεται με τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (φαρμακοεπαγόμενη υπεριδρωσία). Ποια είναι όμως τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπεριδρωσία; Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τις συχνότερες κατηγορίες φαρμάκων που αυξάνουν την εφίδρωση.

Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά και κυρίως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI), όπως η φλουοξετίνη, η σιταλοπράμη, η εσιταλοπράμη και η σερταλίνη μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση.

Ο μηχανισμός που εξηγεί την εμφάνιση του παραπάνω συμπτώματος φαίνεται ότι συνδέεται με τη σεροτονίνη και τις επιδράσεις της στον υποθάλαμο, όπου βρίσκεται το κέντρο του οργανισμού για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της εφίδρωσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η εφίδρωση από τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να συνδέεται με το σύνδρομο σεροτονίνης, μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Αν εκτός της αυξημένης εφίδρωσης παρουσιάσετε επίσης μυϊκή δυσκαμψία, ταχυκαρδία και υψηλή αρτηριακή πίεση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αρκετών νόσων και χορηγούνται για διαφορετικού βαθμού διάρκεια, ανάλογα με την ένδειξη χορήγησής τους. Τα φάρμακα αυτά μιμούνται τη δράση της κορτιζόλης, μίας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως την απόκριση στο στρες, τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και το μεταβολισμό.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο μηχανισμό αποδίδεται η αυξημένη εφίδρωση από τα κορτικοστεροειδή, πιθανώς συνδέεται με την απόκριση στο στρες.

Φάρμακα για την Αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), όπως η αμφεταμίνη και η δεξτροαμφεταμίνη, αυξάνουν τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο με σκοπό να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φάρμακα αυτά έχουν συνδεθεί με αυξημένη εφίδρωση, λόγω των επιδράσεων που έχουν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Φάρμακα για τον Καρκίνο του Μαστού

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όπως η ταμοξιφαίνη, η αναστροζόλη και η εξεμεστάνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση.

Σήμερα, πιστεύουμε ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια συνδέεται πιθανώς με τις διαταραχές της θερμορύθμισης στο κεντρικό νευρικό σύστημα από τα παραπάνω φάρμακα.

Ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εφίδρωση είναι η ραλοξιφαίνη. Το φάρμακο αυτό χορηγείται για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Άλλα Φάρμακα που Μπορεί να Προκαλέσουν Εφίδρωση

Καθώς ο οργανισμός είναι ένα σύνθετο σύστημα που περιλαμβάνει αλληλεπίδραση αρκετών οργάνων για τη διατήρηση της φυσιολογικής του λειτουργίας, καταλαβαίνουμε ότι όλα τα φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, θεωρητικά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν ορισμένα από τα παρακάτω φάρμακα έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένη εφίδρωση:

Το International Hyperhidrosis Society δημοσίευσε πέρσι και μία πλήρη λίστα με όλα τα φάρμακα που έχουν την αυξημένη εφίδρωση στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Φωτογραφία: MART production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα