Ποια Τρόφιμα Ανακουφίζουν από τη Ναυτία;

Σε αρκετούς ασθενείς που νιώθουν ναυτία και μόνο η σκέψη του φαγητού μπορεί να τους κάνει να νιώσουν χειρότερα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει κατάλληλη διατροφή έτσι ώστε ο οργανισμός να λάβει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και να περιοριστεί η δυσφορία στο στόμαχο.

Η ναυτία μπορεί να αποδίδεται σε διάφορα αίτια όπως:

 • Μία ιογενή λοίμωξη
 • Μία τροφική δηλητηρίαση
 • Θεραπείες για τον καρκίνο
 • Ένα ταξίδι
 • Η εγκυμοσύνη
 • Γαστρεντερικές διαταραχές

Η ξεκούραση και η κατανάλωση υγρών αποτελούν σημαντικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Ορισμένα τρόφιμα, ωστόσο, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Πιπερόριζα

Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Ορισμένες ουσίες που περιέχει (gingerol και shogaol) βοηθούν στην κένωση του στομάχου και επομένως ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ναυτίας.

Μία μεγάλη μελέτη εξέτασε το ρόλο της πιπερόριζας στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου κατά την εγκυμοσύνη ανατρέχοντας στα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών. 4 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έδειξαν ότι η πιπερόριζα ήταν πιο αποτελεσματική σε σχέση με τα placebo στον περιορισμό της ναυτίας και την μείωση της συχνότητας των επεισοδίων εμέτου.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι η πιπερόριζα ήταν πιο αποτελεσματική σε σχέση με ένα placebo στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας, της ναυτίας σε ένα ταξίδι και της ναυτίας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Η πιπερόριζα μπορεί να προστεθεί σε ζωμούς, σε ζεστό νερό ή στο τσάι.

Ζωμοί

Ο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών ουσιών και είναι ελαφρύ τρόφιμο που πέπτεται εύκολα, ακόμα κι όταν ο ασθενής πάσχει από ναυτία.

Ιδιαίτερα σε ασθενείς που δεν πίνουν αρκετό νερό ή έχουν αυξημένη απώλεια υγρών λόγω εφίδρωσης ή αφυδάτωσης, ο ζωμός μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών.

Δίαιτα BRAT

Η δίαιτα BRAT περιλαμβάνει 4 τρόφιμα (μπανάνες, ρύζι, μήλο και τοστ) τα οποία πέπτονται εύκολα.

Οι μπανάνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μπορούν να αναπληρώσουν την ποσότητα που χάνεται μέσω του εμέτου.

Η δίαιτα BRAT δεν προσφέρει επαρκείς θρεπτικές ουσίες μακροπρόθεσμα, επομένως πρέπει να γίνεται μόνο βραχυπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα σε μία περίοδο που αντιμετωπίζουμε συχνά ναυτία. Ο στόχος είναι σιγά σιγά να προστίθενται στη διατροφή και άλλα τρόφιμα καθώς ο ασθενής νιώθει καλύτερα.

Είναι επίσης σημαντικό να γίνεται επαρκής κατανάλωση υγρών κατά τη δίαιτα BRAT. Πρέπει να καταναλώνετε συχνά μικρές ποσότητες νερού, καθώς οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του στομάχου.

Ξηρά Τρόφιμα

Εκτός από το τοστ, άλλα ξηρά τρόφιμα μπορεί επίσης να αποτελούν καλές επιλογές για ασθενείς που αντιμετωπίζουν ναυτία, καθώς πέπτονται εύκολα από τον οργανισμό. Σπάνια έχουν έντονες οσμές, γεγονός που επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα κράκερ με αλάτι, τα πρέτζελ και τα κέικ ρυζιού.

Κρύα Τρόφιμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα κρύα τρόφιμα όταν είναι ασθενείς, καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν σπάνια έντονες οσμές. Η έντονη οσμή των ζεστών φαγητών μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ναυτίας σε ορισμένα άτομα. Παραδείγματα κρύων τροφίμων είναι τα σάντουιτς με πρωτεΐνες, τα κράκερ με λίγο τυρί και το γιαούρτι.

Τρόφιμα Πλούσια σε Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην παραγωγή ενζύμων που ενισχύουν την πέψη της τροφής. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί επίσης τις πρωτεΐνες για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών μέσω του οξυγονωμένου αίματος σε όλους τους ιστούς.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή με περισσότερες πρωτεΐνες σε σχέση με υδατάνθρακες μπορεί να ανακουφίσει τις έγκυες γυναίκες από τη ναυτία και τον έμετο.

Παραδείγματα τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το φυστικοβούτυρο, τα ψάρια, η γαλοπούλα, τα αυγά και το γιαούρτι.

Τα παραπάνω τρόφιμα μπορούν να συνδυαστούν με τρόφιμα όπως το τοστ και το ρύζι για να ενισχυθεί η θερμιδική τους αξία.

Άλλες Συμβουλές

Άλλα μέτρα που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας περιλαμβάνουν:

 • Παραμείνετε σε καθιστική θέση μετά το γεύμα
 • Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες μετά τα γεύματα
 • Δείτε τηλεόραση, διαβάστε ένα βιβλίο ή μιλήστε σε κάποιον κατά τη διάρκεια του γεύματος για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τη ναυτία
 • Τρώτε αργά για να διευκολύνετε την πέψη
 • Τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού σε κάθε γεύμα
 • Πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα