Ποια Συμπτώματα Αποτελούν Ενδείξεις Υποθυρεοειδισμού;

Νιώθετε κουρασμένοι ή έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση; Παρατηρήσατε πρόσφατα αλλαγές στα μαλλιά, στο βάρος ή στη διάθεσή σας; Αρκετά συχνά οι παραπάνω αλλαγές αποδίδονται σε άλλα προβλήματα υγείας ή στην ηλικία, ωστόσο μπορεί να αποτελούν ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σχήματος πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, όπως αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, εύθραυστα νύχια, άλγος και διαταραχές της διάθεσης. Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης και καρδιακής νόσου.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με τους άνδρες να παρουσιάσουν προβλήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ηλικία. Σε ορισμένες γυναίκες μάλιστα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζονται τόσο σταδιακά που είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν αντιληπτές. Σε άλλες, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αιφνίδια σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα κόπωσης. Μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι ή ότι δεν έχετε ενέργεια.
  • Αυξημένη αίσθηση του κρύου. Μπορεί να νιώθετε κρύο ακόμα και όταν οι άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται.
  • Απώλεια της όρεξης, αύξηση του βάρους. Όταν ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί φυσιολογικά, χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες οπότε η όρεξή σας μπορεί να μειωθεί. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείτε λιγότερες από τις θερμίδες που καταναλώνετε, επομένως περισσότερες θερμίδες αποθηκεύονται σε μορφή λίπους.
  • Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό. Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση καθώς και ανεβασμένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης. Σταδιακά, ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα.
  • Επιδράσεις στον ψυχισμό. Ο υποθυρεοειδισμός και η κατάθλιψη μοιράζονται αρκετά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση, οι διαταραχές της μνήμης και η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ήταν στο παρελθόν σημαντικές.
  • Άλλα σημεία και συμπτώματα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στο σύνολο του οργανισμού, από δυσκοιλιότητα μέχρι μυαλγίες και αρθραλγίες. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μπορεί να γίνουν ξηρά και λεπτά.

Αν έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αυτός θα σας εξετάσει για ενδείξεις υποθυρεοειδισμού και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συνήθως με καθημερινή δόση συνθετικών θυρεοειδών ορμονών, οι οποίες χορηγούνται σε μορφή χαπιού. Το φάρμακο αυτό λειτουργεί ακριβώς όπως οι θυρεοειδείς ορμόνες του οργανισμού. Μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δόση για εσάς. Μόλις αυτή βρεθεί, τα συμπτώματα θα βελτιωθούν ταχέως. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς μία ή δύο φορές ετησίως για να βεβαιωθεί ότι η δόση που λαμβάνετε είναι η βέλτιστη.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Πηγή Φωτογραφίας: www.MedicalGraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα