Ποια Κοινά Φάρμακα Μπορεί να Επηρεάσουν του Νεφρούς;

Αρκετά κοινά φάρμακα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους νεφρούς αν λαμβάνονται πολύ συχνά ή σε μεγάλες δόσεις.

Μάλιστα, δεδομένα έχουν δείξει σήμερα ότι τα φάρμακα που χορηγούνται με ή χωρίς ιατρική συνταγή ενοχοποιούνται για περισσότερο από το 20% των περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα με συμπτώματα από τους νεφρούς.

Ποια είναι όμως τα φάρμακα αυτά και πότε μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη νεφρική λειτουργία;

Ποια Κοινά Φάρμακα Προκαλούν Βλάβες στους Νεφρούς;

Αν και υπάρχουν αρκετά φάρμακα που δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τα 6 συχνότερα.

ΜΣΑΦ

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άλγους και της φλεγμονής. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Η μακροχρόνια χρήση των παραπάνω φαρμάκων συνδέεται πολύ συχνά με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα πρέπει ποτέ να παίρνουμε από μόνοι μας τα φάρμακα αυτά και θα πρέπει πάντοτε να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες χορηγούνται συχνά για την αντιμετώπιση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Αν και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να ολοκληρώσουν την αντιβιοτική θεραπεία, αρκετοί δεν ακολουθούν την παραπάνω οδηγία και κρατούν ορισμένα αντιβιοτικά χάπια στο φαρμακείο του σπιτιού τους.

Αργότερα, όταν παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να πάρουν από μόνοι τους τα παραπάνω χάπια. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος (το οποίο συνήθως προκαλείται από ιούς ενώ τα χάπια αντιμετωπίζουν μόνο βακτήρια), αλλά μπορεί να προκαλέσει και βλάβες στο ήπαρ.

Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων (PPI)

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη και η λανσοπραζόλη περιορίζουν την έκκριση του γαστρικού οξέος. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται ευρέως σήμερα και έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, εφόσον λαμβάνονται μακροπρόθεσμα.

Αντιϋπερτασικά Φάρμακα

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Ορισμένοι ACEIs που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι η βεναζεπρίλη, η εναλαπρίλη και η λισινοπρίλη, ενώ κοινά ARBs είναι η αζιλσαρτάνη, η κανδεσαρτάνη και η ιρβεσαρτάνη.

Τα φάρμακα αυτά από μόνα τους δεν προκαλούν συνήθως βλάβες στους νεφρούς, ωστόσο όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών. Αν παίρνετε τα παραπάνω φάρμακα ρωτήστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήστε μία νέα φαρμακευτική αγωγή.

Συμπληρώματα Διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να επηρεάσουν επίσης τους νεφρούς μέσω αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα. Τόσο τα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή όσο και αυτά που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συγκεκριμένα συμπληρώματα, γεγονός που ενισχύει τις επιδράσεις τους. Αν τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν τους νεφρούς, η δράση αυτή μπορεί να ενισχυθεί από κάποιο συμπλήρωμα.

Ψυχιατρικά Φάρμακα

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση κοινών ψυχιατρικών νόσων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία. Για παράδειγμα η φλουοξετίνη, ένα κοινό αντικαταθλιπτικό φάρμακο, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με βλάβες στους νεφρούς.

Το λίθιο και η αμιτριπτυλίνη, δύο σταθεροποιητικά της διάθεσης, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για τους νεφρούς. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν διάσπαση των μυών, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς οι νεφροί φιλτράρουν την παραπάνω ουσία, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την σημαντική αύξηση της μυοσφαιρίνης.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα