Ποια Φάρμακα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Ηλιακών Εγκαυμάτων;

Το καλοκαίρι περνάμε αρκετό χρόνο στον ήλιο και τη θάλασσα, γεγονός που μας εκθέτει στη δυνητικά επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το αντηλιακό και τα κατάλληλα ρούχα μπορεί να μας προστατεύσουν από την παραπάνω ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ορισμένα φάρμακα που μπορεί να παίρνουν, προκαλούν φωτοευαισθησία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκαυμάτων. Ποια είναι, όμως, αυτά τα φάρμακα;

Κοινά Φάρμακα που Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εγκαυμάτων

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η οδός χορήγησης ενός φαρμάκου δεν συνδέεται με τον κίνδυνο εγκαυμάτων από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει ότι τόσο φάρμακα που χορηγούνται σε μορφή χαπιού όσο και τοπικές αλοιφές μπορεί να αυξήσουν τον παραπάνω κίνδυνο.

Πρακτικά, η χημική δομή των φαρμάκων αυτών μπορεί να επηρεαστεί όταν έρθουν σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία που απορροφά το δέρμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται φωτοτοξικότητα ή φωτοαλλεργία.

Αν παίρνετε κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την έκθεσή σας στην ηλιακή ακτινοβολία:

Αντιβιοτικά

Ορισμένα αντιβιοτικά γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τετρακυκλίνες, οι σουλφοναμίδες, οι φθοριοκινολόνες και η λεβοφλοξασίνη. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων όπως η ωτίτιδα, οι ουρολοιμώξεις και η πνευμονία. Αυτά που αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο εγκαυμάτων είναι οι τετρακυκλίνες.

Αντισυλληπτικά Χάπια

Ορισμένα είδη αντισυλληπτικών χαπιών έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο φωτοευαισθησίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά με οιστρογόνα ή προγεστίνη. Τα παραπάνω χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο φωτοευαισθησίας πολύ λιγότερο σε σχέση με τα αντιβιοτικά.

Φάρμακα για την Ακμή

Ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ακμής, όπως η ισοτρετινοΐνη και η τριτενοΐνη, γνωρίζουμε ότι προκαλούν χημικές αντιδράσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Τα παραπάνω είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και ενισχύουν την απόπτωση των κυττάρων του δέρματος και την αντικατάστασή τους με νέα κύτταρα.

Ως αποτέλεσμα, απομακρύνουν την προστατευτική στιβάδα του δέρματος αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκαυμάτων. Εκτός από τα φάρμακα για την ακμή άλλα φάρμακα με παρόμοια δράση είναι διάφορα προϊόντα αντιγήρανσης.

Άλλα Φάρμακα που Μπορεί να Προκαλέσουν Φωτοευαισθησία

Τα παρακάτω φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν φωτοευαισθησία σε ορισμένους ασθενείς:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ναπροξένη, η σελεκοξίμπη και η πιροξικάμη
  • Μεθοτρεξάτη (χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και ορισμένων αυτοάνοσων νόσων όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση)
  • Φάρμακα για το καρδιαγγειακό, όπως η αμιωδαρόνη, η νιφεδιπίνη, η κινιτιδίνη, η καπτοπρίλη, η εναλαπρίλη, η φοσινοπρίλη, η ραμιπρίλη, η δισοπυραμίδη, η υδραλαζίνη, η κλοφιβράτη και η σιμβαστατίνη
  • Τα θειαζιδικά διουρητικά, όπως η υδροχλωροθειαζίδη, η φουροσεμίδη, η χλωροθειαζίδη, η βενζοθειαζίδη και η κυκλοθειαζίδη
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η αμιτριπτυλίνη και η δεσπιραμίνη
  • Αντιδιαβητικά φάρμακα όπως η γλιβουρίδη και η γλιπιζίδη
  • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα όπως η φθοριοουρακίλη, η προκαρβαζίνη και η μεθοτρεξάτη

Πως να Προστατευτείτε από τα Ηλιακά Εγκαύματα αν Παίρνετε Κάποιο Φάρμακο

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πάντοτε τα μέτρα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, ακόμα και αν δεν παίρνουμε φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία. Γενικότερα, για να προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30
  • Φορέστε καπέλο, γυαλιά ηλίου ή ρούχα
  • Προσπαθήστε να παραμείνετε μέσα σε κάποια σκιά, ιδιαίτερα στο διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας αν παίρνετε κάποιο φάρμακο που αυξάνει τον κίνδυνο εγκαύματος ή αν έχετε κάποια νόσο που προκαλεί φωτοευαισθησία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματάτε κάποιο φάρμακο που παίρνετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Φωτογραφία: Kindel Media

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα