Ποια είναι τα Πρώιμα Συμπτώματα του Καρκίνου στους Άνδρες;

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, αλλαγές στις εντερικές κινήσεις, αλλαγές στους όρχεις και δυσκολία στην ούρηση. Η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων του καρκίνου μπορει να βελτιώσει σημαντικά την πορεία του ασθενούς.

Αρκετοί μπορεί να μην αναγνωρίσουν τα πρώιμα σημεία του καρκίνου ή να τα αποδώσουν λανθασμένα σε άλλες παθήσεις. Γνωρίζοντας τις πρώιμες εκδηλώσεις ενός καρκίνου, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα η χορήγηση θεραπείας.

Αλλαγές στις Εντερικές Κινήσεις

Οι αλλαγές στις εντερικές κινήσεις μπορεί να αποδίδονται σε διάφορα αίτια και συνήθως δεν αποτελούν αίτιο ανησυχίας. Ωστόσο, όταν οι αλλαγές αυτές παραμένουν για αρκετά χρόνια, μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μίας γαστρεντερικής διαταραχής, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σπανιότερα, ωστόσο, μπορεί να αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως και ο καρκίνος του προστάτου.

Αν παρουσιάζετε σοβαρή ή επίμονη δυσκοιλιότητα ή διάρροια επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό.

Τόσο οι αιμορροΐδες όσο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, άλγος, αιμορραγία από τον πρωκτό και αίμα στα κόπρανα. Ωστόσο, οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν συνήθως εξάρσεις και υφέσεις, επομένως αν η αιμορραγία από τον πρωκτό επιμένει, είναι πιθανότερο να αποδίδεται σε καρκίνο παρά σε αιμορροΐδες.

Διαταραχές της Ούρησης

Οι ασθενείς που παρατηρούν αίμα στα ούρα ή το σπέρμα ή παρουσιάζουν τακτικά δυσκολία στην ούρηση πρέπει επίσης να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

Η επώδυνη ή δύσκολη ούρηση μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του προστάτου. Σύμφωνα με το American Cancer Society, 1 στους 9 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτου κάποια στιγμή στη ζωή του.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Διακοπές της ούρησης
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Ακράτεια ούρων ή κοπράνων

Απώλεια Βάρους

Αμελητέες αλλαγές στο σωματικό βάρος μπορούν να συμβούν στη διάρκεια της ημέρας. Μεγάλα γεύματα, έντονη άσκηση ή αυξημένη κατανάλωση νερού μπορούν να επηρεάσουν προσωρινά το σωματικό βαρος. Ωστόσο, οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Μία μελέτη όρισε την ανεξήγητη απώλεια βάρους ως απώλεια περισσότερου από 5% του σωματικού βάρους σε λιγότερο από 12 μήνες χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας ασθενής έχει καρκίνο. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να αγνοείται καθώς αποτελεί προειδοποιητικό σημείο για μία σειρά παθήσεις.

Αλλαγές στους Όρχεις

Σύμφωνα με το National Cancer Institute των ΗΠΑ, ο καρκίνος των όρχεων είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 20-34 ετών. Δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ένας όγκος σε έναν από τους δύο όρχεις.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

 • Άλγος σε ένα ή και τους δύο όρχεις
 • Αλλαγές στο μέγεθος ή τη σταθερότητα του όρχεος
 • Άλγος ή μούδιασμα του όσχεου
 • Οίδημα του όσχεου
 • Αμβλύ άλγος στη βουβωνική χώρα

Οι αλλαγές στους όρχεις δεν αποτελούν πάντοτε ένδειξη καρκίνου του όρχεος. Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα και άλγος στους όρχεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στους όρχεις.

Όζοι στους Μαστούς

Αν και αυτό συμβαίνει σπάνια, οι άνδρες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Αλλαγές που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα ή όζο στους μαστούς
 • Παραμόρφωση του δέρματος
 • Εκκρίσεις από τους μαστούς
 • Φολίδωση ή ερυθρότητα
 • Αναστροφή της θηλής

Οι άνδρες με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους άμεσα.

Στοματικά ή Δερματικά Έλκη

Ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος μπορεί να ομοιάζουν με άλλα είδη δερματικών βλαβών. Στα πρώιμα στάδια, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανίζεται ως ερυθρά επάρματα που αιμορραγούν ή έχουν ξηρή, φολιδώδη επιφάνεια.

Ο καρκίνος του στόματος στα πρώιμα στάδια μπορεί να προκαλέσει ανοιχτά έλκη στη στοματική κοιλότητα. Ορισμένα ασθενείς παρουσιάζουν λευκοπλακία, μία πάθηση κατά την οποία λευκές ή γκρίζες πλάκες εμφανίζονται στο εσωτερικό του στόματος και τη γλώσσα. Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, η λευκοπλακία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος.

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης στοματικών ελκών, λευκοπλακίας και καρκίνου του στόματος.

Επίμονος Βήχας

Ο βήχας που δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται σταδιακά μπορεί να αποτελεί ένδειξη μίας σοβαρής πάθησης, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Οι ασθενείς με επίμονο βήχα που δεν αποδίδεται σε προφανή αίτια πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν σε κάποια σοβαρή νόσο περιλαμβάνουν:

 • Αιμόπτυση
 • Αυξημένη παραγωγή βλέννης
 • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
 • Θωρακικό άλγος
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Βράγχος φωνής

Στομαχικό Άλγος και Ναυτία

Το επίμονο ή υποτροπιάζον στομαχικό άλγος και η ναυτία μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας γαστρεντερικής διαταραχής, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ή η γαστρεντερίτιδα. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί επίσης να αποδίδονται σε καρκίνο του στομάχου ή του παγκρέατος.

Άλγος στα Οστά

Ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτου ή ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εξαπλωθούν στα οστά. Οι μεταστάσεις αυτές συμβαίνουν συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου.

Οι μεταστάσεις στα οστά μπορεί να προκαλέσουν ένα αμβλύ, έντονο άλγος που αρχικά είναι διαλείπον, ενώ στη συνέχεια παραμένει. Ο καρκίνος μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά, αυξάνοντας την πιθανότητα καταγμάτων.

Αίσθημα Κόπωσης

Η κόπωση περιγράφει ένα συνεχές αίσθημα αδυναμίας και μειωμένης ενέργειας. Αρκετές χρόνιες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν κόπωση.

Ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στον οργανισμό. Οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να παρουσιάσουν αίσθημα κόπωσης λόγω της χαμηλής ποσότητας οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα νεοπλάσματα ανταγωνίζονται τα υγιή κύτταρα για τα θρεπτικά συστατικά. Αρκετά υγιή κύτταρα καταστρέφονται όταν δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις απαραίτητες ουσίες για τον πολλαπλασιασμό τους. Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των όγκων μπορεί να προκαλέσει κόπωση και ταχεία απώλεια βάρους.

Το αίσθημα κόπωσης του καρκίνου δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν επίμονο, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό;

Ορισμένες μορφές καρκίνου μπορεί να μην προκαλέσουν εμφανή συμπτώματα μέχρι τα προχωρημένα στάδια ή μέχρι να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώιμα συμπτώματα έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον γιατρό να διαγνώσει τη νόσο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση στις περισσότερες μορφές καρκίνου.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Επίμονο βήχα χωρίς προφανή αίτια
 • Αιμόπτυση
 • Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό
 • Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Σοβαρό ή επίμονο θωρακικό άλγος
 • Άλγος στα οστά
 • Χρόνιες κεφαλαλγίες

Επίλογος

Οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σχετικά με ασυνήθιστες αλλαγές στον οργανισμό ή συμπτώματα που επιμένουν.

Υπάρχουν επίσης προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Για παράδειγμα, οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν θα είχαν οφέλη από μία εξέταση για τον καρκίνο του προστάτου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνει συνήθως σημαντικά την πρόγνωση για αρκετές μορφές καρκίνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα