Ποια Δύο Φάρμακα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εμφράγματος τις Ημέρες με Έντονο Καύσωνα

Στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι β αποκλειστές βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, ενώ η ασπιρίνη και τα υπόλοιπα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ωστόσο, τα παραπάνω φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα σε μία περίοδο με έντονο καύσωνα, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα. Όπως παρατήρησαν οι συγγραφείς, μεταξύ των ασθενών που παρουσίασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξ’ αιτίας της ζέστης, ένα σημαντικό ποσοστό έπαιρνε κάποιο από τα δύο προαναφερθέντα φάρμακα.

«Οι ασθενείς που παίρνουν β αποκλειστές ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες με έντονο καύσωνα», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Σήμερα είναι γνωστό ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο ψυχρός καιρός, μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο της παραπάνω επιπλοκής, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σχεδιασμός της Έρευνας

Χρησιμοποιώντας αρχεία από μία μεγάλη βάση δεδομένων, οι επιστήμονες εξέτασαν 2.494 περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου στη Γερμανία τα οποία εμφανίστηκαν τους μήνες με υψηλές θερμοκρασίες (Μάιο – Σεπτέμβριο) από το 2001 μέχρι το 2014.

Σε προηγούμενες μελέτες τους οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι η έκθεση στη ζέστη ή το κρύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ εκτιμήθηκε ότι τα ποσοστά εμφραγμάτων θα αυξηθούν όταν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 2-3 βαθμούς κελσίου.

Η παρούσα μελέτη αποφάσισε να εξετάσει το ιστορικό φαρμάκων στους ασθενείς που παρουσίασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξ’ αιτίας της έντονης ζέστης.

Δύο Φάρμακα Συνδέθηκαν με Αυξημένο Κίνδυνο

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν β αποκλειστές ή ανειαιμοπεταλιακά φάρμακα είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τις ημέρες με έντονο καύσωνα. Συγκεκριμένα, τα αντιαιμοπεταλιακά συνδέθηκαν με 63% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι β αποκλειστές με 65% αυξημένο κίνδυνο. Μάλιστα, αυτοί που έπαιρναν και τα δύο παραπάνω φάρμακα είχαν 75% αυξημένο κίνδυνο.

Προφανώς, η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα παραπάνω φάρμακα ενοχοποιούνται για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν και είναι πιθανό τα φάρμακα να αύξησαν τον κίνδυνο εμφράγματος, υπάρχει επίσης πιθανότητα η στεφανιαία νόσος από την οποία έπασχαν ορισμένοι ασθενείς να ενοχοποιείται περισσότερο για την εμφάνιση της επιπλοκής.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά τα δεδομένα για τις ηλικίες 25-59 ετών και 60-74 ετών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη ομάδα είχε γενικά καλύτερη υγεία και χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τη δεύτερη. Ωστόσο, οι ασθενείς νεαρότερης ηλικίας που έπαιρναν β αποκλειστές ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα είχαν αυξημένη ευαισθησία να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους ηλικιωμένους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

«Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω φάρμακα μπορεί να παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος», υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς τόνισαν ότι θα εξετάσουν περισσότερο την παραπάνω θεωρία σε μελλοντικές μελέτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cardiovascular Research.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα