Πηγή Αλλεργιογόνων τα Περισσότερα Smartphone – Πως Μπορούμε να Μειώσουμε τον Κίνδυνο Έκθεσης

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016, καθημερινά αγγίζουμε το smartphone μας περισσότερες από 2.600 φορές. Η συνήθεια αυτή ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσής μας σε αλλεργιογόνα.

Το παραπάνω υποστηρίζει μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο του American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI). Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα προσομοίωσης με smartphones, οι επιστήμονες της μελέτης ανίχνευσαν υψηλές ποσότητες αλλεργιογόνων από γάτες και σκύλους, β-D γλυκάνες (BDG) και ενδοτοξίνες σε αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι BDG βρίσκονται συνήθως σε μύκητες, ενώ οι ενδοτοξίνες είναι βακτηριακές τοξίνες.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργίες θα πρέπει να καθαρίζουν τακτικά τα smartphones τους προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσης σε αλλεργιογόνα.

Πώς Συσσωρεύονται Αλλεργιογόνα στο Smartphone;

Σήμερα είναι γνωστό ότι τα αλλεργιογόνα μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε και αυτό περιλαμβάνει επίσης και τα smartphones.

Για παράδειγμα τα αλλεργιογόνα του σκύλου και της γάτας, τα οποία προέρχονται κυρίως από το τρίχωμα των ζώων, είναι δυνατό να προσκολληθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Καταλαβαίνουμε, επομένως ότι αν αγγίξουμε το smartphone και μετά φέρουμε τα χέρια στο στόμα ή στα μάτια μας, τότε τα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα ή στο βλεννογόνο των οφθαλμών, προκαλώντας έτσι μία σειρά συμπτώματα.

Προφανώς, καθώς όπου πάμε παίρνουμε πάντα μαζί το smartphone μας και το αφήνουμε σε διάφορες επιφάνειες, είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί με μία σειρά αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Πώς Καθαρίζεται το Smartphone;

Αν και τα περισσότερα αλλεργιογόνα δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν εντελώς από το περιβάλλον μας, καθαρίζοντας το smartphone μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση σε ορισμένα από αυτά.

Στα πλαίσια των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης επιχείρησαν να καθαρίσουν τα smartphone 15 εθελοντών χρησιμοποιώντας διάφορες χημικές ουσίες.

Όπως διαπίστωσαν, ο συνδυασμός χλωρεξιδίνης και κετυλπυριδινίου ήταν αυτός που απομάκρυνε το μεγαλύτερο αριθμό αλλεργιογόνων (ιδιαίτερα BDG και ενδοτοξίνες). Για τα αλλεργιογόνα του σκύλου και της γάτας, το βενζοϊκό βενζύλιο ήταν αυτό με την υψηλότερη αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, οι παραπάνω χημικές ουσίες δεν είναι ευρέως διαθέσιμες στο κοινό, επομένως αν θέλουμε να καθαρίσουμε το smartphone μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες προσεγγίσεις.

Για τη θήκη, αρκεί να την αφαιρέσουμε από το smartphone και να την καθαρίσουμε με σαπούνι και νερό. Ωστόσο, για τα υπόλοιπα κομμάτια του smartphone θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ιδανικά, θα πρέπει να αποφύγουμε την είσοδο νερού ή άλλων υγρών στα ηλεκτρονικά τμήματα της συσκευής.

Πόσο Συχνά θα Πρέπει να Καθαρίζουμε το Smartphone;

Γενικά δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ωστόσο γενικά όσο συχνότερα καθαρίζουμε το smartphone μας τόσο το καλύτερο.

Προφανώς, δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό από τον καθαρισμό της συσκευής επομένως όσο πιο συχνά απομακρύνουμε από αυτή τα αλλεργιογόνα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσουμε αλλεργίες.

Ιδιαίτερα για τους ασθενείς με αλλεργίες, ο τακτικός καθαρισμός του smartphone μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργικών επεισοδίων.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα