Περισσότερο Επιβλαβείς οι Ρύποι των Αυτοκινήτων για τις Γυναίκες Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Το καυσαέριο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι περισσότερο επιβλαβές για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο του European Respiration Society στη Βαρκελώνη. Εξετάζοντας δείγματα αίματος από εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν διαφοροποιήσεις σε αρκετούς δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τις λοιμώξεις και την καρδιαγγειακή νόσο, οι οποίες ωστόσο ήταν περισσότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τις πνευμονικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα το άσθμα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Προηγούμενες μελέτες μας είχαν δείξει ότι η εισπνοή καυσαερίων από τα αυτοκίνητα προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και αυξάνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Στην παρούσα μελέτη μας εξετάσαμε τις επιδράσεις των καυσαερίων στο αίμα και τις διαφορές στις βλάβες που προκαλεί ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 10 εθελοντές (5 άνδρες και 5 γυναίκες) χωρίς ιστορικό καπνίσματος. Κάθε εθελοντής εισέπνευσε καθαρό αέρα για 4 ώρες και ακολούθως αέρα που περιέχει καπνούς καυσαερίων σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (20, 50 ή 150 μικρογραμμάρια σωματιδιακής ύλης ανά κυβικό μέτρο αέρα) για άλλες 4 ώρες. Το όριο της σωματιδιακής ύλης στην ατμόσφαιρα για την Ευρώπη είναι 25 μικρογραμμάρια, αλλά σε αρκετές πόλεις η περιεκτικότητα είναι πολύ υψηλότερη.

Οι εθελοντές έδωσαν δείγματα αίματος 24 ώρες μετά την έκθεση στον αέρα και οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα διαφόρων δεικτών στο πλάσμα. Το πλάσμα είναι το υγρό κομμάτι του αίματος που μεταφέρει τα κύτταρα, καθώς και αρκετές άλλες πρωτεΐνες και μόρια του οργανισμού.

Συγκρίνοντας τα δείγματα που είχαν λάβει από τους εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα σχεδόν 90 πρωτεϊνών παρουσίαζαν διαφοροποίηση στις γυναίκες και τους άνδρες μετά την έκθεση στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της σωματιδιακής ύλης στον αέρα, τόσο πιο εμφανείς ήταν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Αρκετές από τις πρωτεΐνες που παρουσίαζαν διαφοροποίηση εμπλέκονται στη φλεγμονή, την επιδιόρθωση των βλαβών, την πηκτικότητα του αίματος, την καρδιαγγειακή νόσο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πρώιμα, ωστόσο δείχνουν ότι η έκθεση στους ρύπους των αυτοκινήτων είναι περισσότερο επιβλαβής για τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα γνωρίζουμε ότι διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού, όπως το άσθμα, είναι σοβαρότερες στις γυναίκες, ενώ αρκετές από αυτές δεν ανταποκρίνονται και στις θεραπείες. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε περισσότερο τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα δύο φύλα, καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε καλύτερες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας των παθήσεων του αναπνευστικού», αναφέρει η ομάδα.

Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσουν περισσότερο τις πρωτεΐνες που παρουσίασαν διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς και το ρόλο τους στην ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

Φωτογραφία: Khunkorn Laowisit

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα