Παρακεταμόλη: Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακής Νόσου;

Η χρόνια χρήση παρακεταμόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς με υπέρταση, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο μακροπρόθεσμα (συνήθως για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου) θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση του στο μικρότερο δυνατό διάστημα.

Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation. Αποτελεί την πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που εξερευνά τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης παρακεταμόλης στο καρδιαγγειακό.

Η παρακεταμόλη χορηγείται συχνά ως εναλλακτικό των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία γνωρίζουμε σήμερα ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και υπέρτασης.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά 110 εθελοντές με ιστορικό υπέρτασης, οι οποίοι έλαβαν 1 γρ παρακεταμόλης 4 φορές την ημέρα (τυπική θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου) ή placebo για 2 εβδομάδες.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η ομάδα που έλαβε παρακεταμόλη παρουσίασε σημαντική αύξηση στην αρτηριακή πίεση συγκριτικά με την ομάδα που έπαιρνε placebo.

Η αύξηση αυτή μάλιστα ήταν συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται στα ΜΣΑΦ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προφανές ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η χορήγηση παρακεταμόλης στους ασθενείς με χρόνιο πόνο μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα αν πάσχουν από υπέρταση ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Προφανώς οι παρατηρήσεις μας δεν αφορούν τη χορήγηση παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση του πυρετού ή της κεφαλαλγίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο, όσοι λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά μακροπρόθεσμα για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου θα πρέπει να γνωρίζουν τους παραπάνω κινδύνους», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Η παρούσα μελέτη δείχνει πέραν αμφιβολίας ότι η παρακεταμόλη, η οποία αποτελεί σήμερα το πλέον συνταγογραφούμενο φάρμακο παγκοσμίως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης εφόσον χορηγείται για παρατεταμένη διάρκεια. Κατά συνέπεια, οι γιατροί θα πρέπει να σταθμίζουν τους κινδύνους με τα οφέλη πριν χορηγήσουν το φάρμακο αυτό στους ασθενείς τους για την αντιμετώπιση του χρονίου πόνου, ιδιαίτερα αν οι τελευταίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Συνιστούμε στους γιατρούς να ξεκινούν με μία χαμηλή δόση παρακεταμόλης και να την αυξάνουν σταδιακά, προσπαθώντας να τη διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Επίσης θα ήταν ίσως συνετό οι γιατροί να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση των ασθενών τους, έτσι ώστε να μπορούν να διαπιστώσουν άμεσα τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση του φαρμάκου», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας, David Webb.

Φωτογραφία: Artem Podrez / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα