Παχυσαρκία: Νέα Δεδομένα Δείχνουν ότι Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Ενδομητρίου

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του ενδομητρίου συγκριτικά με αυτές που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bristol, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, για κάθε 5 επιπλέον μονάδες αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται κατά 88%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την παχυσαρκία με διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στο σύνολο της διάρκειας ζωής των ασθενών.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο υψηλός ΔΜΣ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, μία προσέγγιση για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν τις ορμόνες που συνδέονται με την παχυσαρκία (όπως η ινσουλίνη νηστείας και η τεστοστερόνη).

Οι ασθενείς με ΔΜΣ από 25 μέχρι 29.9 θεωρούνται υπέρβαροι, ενώ αυτοί που έχουν ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρούνται παχύσαρκοι.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο του ενδομητρίου. Η σύνδεση αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο Υψηλός ΔΜΣ Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Καρκίνου

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 120.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία.

Περίπου 13.000 από τις παραπάνω γυναίκες είχαν ιστορικό διάγνωσης με καρκίνο του ενδομητρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι με κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 5 μονάδες, ο κίνδυνος της παραπάνω μορφής καρκίνου αυξανόταν κατά 88%.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 14 παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν την παραπάνω σύνδεση. Όπως διαπιστώθηκε, η ινσουλίνη νηστείας και η τεστοστερόνη ήταν δύο παράγοντες που πιθανώς ενοχοποιούνται.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέαζε επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου ήταν η υψηλή χοληστερόλη.

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν και άλλους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες που θα στοχεύουν τις παραπάνω ορμόνες, με σκοπό να περιοριστεί ο κίνδυνος καρκίνου.

Για παράδειγμα, η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα των παραπάνω ορμονών, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι Μηχανισμοί που Συνδέουν την Παχυσαρκία με τον Καρκίνο του Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί παράλληλα με τα ποσοστά διαγνώσεων καρκίνου του ενδομητρίου.

Μάλιστα, η παχυσαρκία φαίνεται ότι αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο της παραπάνω μορφής καρκίνου για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Ο λιπώδης ιστός γνωρίζουμε σήμερα ότι εμπλέκεται στη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα. Τα τελευταία αυξάνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ενδομητρίου, γεγονός που αποτελεί πιθανώς επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου.

Σήμερα, διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει επίσης τα υψηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης νηστείας με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η διατήρηση του σωματικού βάρους εντός φυσιολογικών ορίων μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο της παραπάνω μορφής καρκίνου.

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ποια Συμπτώματα Προκαλεί ο Καρκίνος του Ενδομητρίου;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συνήθως με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Παθολογικές εκκρίσεις ή αιμορραγία από τον κόλπο
  • Άλγος στην περιοχή της πυέλου
  • Αίσθημα μάζας στην περιοχή της κοιλίας
  • Απώλεια βάρους
Φωτογραφία: Mikhail Nilov / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα