Παχυσαρκία: Ένας Σημαντικός Παράγοντας Κινδύνου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο η σύνδεση αυτή είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη από το German Cancer Research Center (DKFZ).

Το γεγονός αυτό δεν ήταν εμφανές καθώς αρκετοί ασθενείς χάνουν βάρος ακουσίως πριν τελικά διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Κατά συνέπεια, οι έρευνες που εξετάζουν το σωματικό βάρος κατά τη διάγνωση του καρκίνου δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα τη σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Η παρούσα μελέτη έδειξε επίσης ότι η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί συχνά να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως για παράδειγμα στους καρκίνους του ενδομητρίου, του νεφρού και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις προηγούμενες μελέτες, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν 33% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με αυτούς που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Ωστόσο, όλες οι παραπάνω έρευνες δεν είχαν κάνει προσαρμογή των αποτελεσμάτων τους για το γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο συχνά χάνουν βάρος μερικά χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου. Ως αποτέλεσμα, ο ρόλος της παχυσαρκίας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχει υποτιμηθεί σε αρκετές μελέτες», τόνισαν οι συγγραφείς.

Προκειμένου να εξετάσουν την πραγματική ισχύ της σύνδεσης ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη DACHS. Οι περίπου 12.000 εθελοντές που συμμετέχουν στην παραπάνω βάση δεδομένων ανέφεραν το σωματικό τους βάρος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εξετάζοντας το σωματικό βάρος των ασθενών κατά τη διάγνωση της νόσου, δεν φάνηκε να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, το σωματικό βάρος των ασθενών 10 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου συνδέθηκε ισχυρά με τον κίνδυνο για την παραπάνω μορφή καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι παχύσαρκοι ασθενείς σε αυτό το διάστημα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου στα επόμενα 10 χρόνια συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος.

«Αν εξετάζαμε μόνο το βάρος κατά τη διάγνωση της νόσου, τότε πιθανώς ούτε και εμείς θα είχαμε παρατηρήσει σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν ένα ακόμα γεγονός. Όπως διαπίστωσαν, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν χάσει ακουσίως αρκετά κιλά τα χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου. Συγκεκριμένα, η απώλεια 2 ή περισσότερων κιλών τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρήθηκε 7.5 φορές συχνότερα στους ασθενείς με καρκίνο συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Σε αυτό το διάστημα ο καρκίνος έχει ήδη εμφανιστεί χωρίς ωστόσο να προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Ιδανικά, οι γιατροί θα πρέπει να συζητούν πάντοτε με τους ασθενείς τους αν έχουν ακούσια απώλεια βάρους, καθώς η τελευταία μπορεί να συνδέεται με διάφορες νόσους που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Any Lane

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα