Παχυσαρκία: Μπορεί να Επηρεάσει Αρνητικά τον Εγκέφαλο;

Η διατροφή με υψηλά λιπαρά, εκτός από τις αρνητικές επιδράσεις που έχει στο σωματικό βάρος, μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Metabolic Brain Disease.

Οι επιστήμονες της μελέτης, οι οποίοι προέρχονται από Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και της Κίνας, χρησιμοποίησαν μία ομάδα πειραματοζώων (ποντικών), στα οποία χορήγησαν διατροφή με υψηλά λιπαρά για 30 εβδομάδες. Στο τέλος αυτού του διαστήματος παρατήρησαν ότι τα ποντίκια παρουσίασαν διαβήτη, αλλά και σημαντική έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Μάλιστα, τα ίδια ποντίκια είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη, άγχος και νόσο Alzheimer.

Τα παραπάνω ποντίκια είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα, καθώς ο μεταβολισμός τους επηρεάστηκε από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, οι παρατηρήσεις τους ουσιαστικά ενισχύουν τα δεδομένα άλλων ερευνών που είχαν συνδέσει την παχυσαρκία και το διαβήτη με τη νόσο Alzheimer. Οι τελευταίες εκτιμήσεις, μάλιστα, δείχνουν ότι τα περιστατικά της νόσου Alzheimer θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

«Η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις και να παρουσιαστεί έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Στην έρευνά μας καταφέραμε να δείξουμε ότι αυτό πράγματι συμβαίνει στα πειραματόζωα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικών. Η πρώτη ομάδα έκανε διατροφή με υψηλά λιπαρά για 30 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη έκανε τυπική δίαιτα και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το σωματικό βάρος και τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος στα ποντίκια, την ανοχή στη γλυκόζη, καθώς και άλλους δείκτες ειδικούς για την εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών.

Όπως παρατήρησαν, τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με υψηλά λιπαρά αύξησαν σημαντικά το σωματικό τους βάρος, παρουσίασαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε σχέση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Τα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να έχουν αυξημένο κίνδυνο για νόσο Alzheimer παρουσίασαν επίσης σημαντική επιδείνωση της νόσου όταν έκαναν διατροφή με υψηλά λιπαρά. Επιπλέον, το παραπάνω ποντίκια παρουσίασαν αρκετές διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Οι ασθενείς με παχυσαρκία έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη και ο διαβήτης διπλασιάζει τον παραπάνω κίνδυνο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί η επιδημία της παχυσαρκίας παγκοσμίως. Η αύξηση των περιστατικών παχυσαρκίας, η άνοδος στο μέσο όρο ηλικίας και ο διαβήτης είναι παράγοντες που επηρεάζουν συνολικά τις γνωστικές λειτουργίες. Κατά συνέπεια, αν δεν λάβουμε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά νόσου Alzheimer», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Sofia Shultz

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα