Οξεία Σκωληκοειδίτιδα: Μπορεί η Αντίληψη Ενός Ασθενούς για τα Αντιβιοτικά να Επηρεάσει την Αποτελεσματικότητά τους;

Οι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα που πίστευαν ότι η θεραπεία με αντιβιοτικά θα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου, είχαν μειωμένο κίνδυνο να χρειαστούν τελικά χειρουργική αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας, όπως παρατήρησε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Surgery.

Εξετάζοντας περισσότερους από 400 ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων οξείας σκωληκοειδίτιδας, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι αυτοί που είδαν θετικά τη χορήγηση αντιβιοτικών είχαν περίπου 13% μειωμένη πιθανότητα να χρειαστούν σκωληκοειδεκτομή εντός 30 ημερών συγκριτικά με αυτούς που πίστευαν ότι τα αντιβιοτικά δεν θα είναι αποτελεσματικά (13% έναντι 26%). Μάλιστα, η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν περισσότερο εμφανής κατά τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη της θεραπείας, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να επηρέασε και τη συμμόρφωση με την αγωγή.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι οι ασθενείς που πίστευαν στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών είχαν επίσης μειωμένη πιθανότητα να έχουν ακόμα συμπτώματα 30 ημέρες αργότερα, σε σχέση με αυτούς που πίστευαν ότι η αντιβιοτική αγωγή θα είναι αναποτελεσματική (30% έναντι 47%).

Η μελέτη στην οποία βασίστηκαν οι επιστήμονες της μελέτης είχε τίτλο CODA (Comparison Outcomes of Antibiotic Drugs and Appendectomy) και είχε ως στόχο να εξετάσει αν τα αντιβιοτικά αποτελούν καλύτερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας σε σχέση με τη σκωληκοειδεκτομή. Από το σύνολο των ασθενών που έλαβαν αρχικά αντιβιοτικά, τελικά το 20% περίπου χρειάστηκε χειρουργική αντιμετώπιση.

«Η σκωληκοειδίτιδα η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί αποφρακτική νόσος, σήμερα πιστεύουμε πλέον ότι έχει βιολογικά (ή μικροβιακά) αίτια, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω της χρήσης αντιβιοτικών», αναφέρει ο John Alverdy, MD, σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της μελέτης. «Υπό αυτό το πρίσμα είναι λογικό ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει τον παραπάνω λοιμώδη μηχανισμό, με βάση και με προηγούμενα δεδομένα σε αυτό το πεδίο».

«Είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν νέες μοριακές μελέτες οι οποίες θα εξετάσουμε περισσότερο τους μηχανισμούς της σύνδεσης που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη. Διάφοροι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η συμπεριφορά του γιατρού και των μελών της οικογενείας, συμβάλλουν συνολικά στην πρόγνωση των ασθενών με οξεία σκωληκοειδίτιδα», πρόσθεσε.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 415 ασθενείς με οξεία σκωληκοειδίτιδα οι οποίοι έλαβαν τυχαιοποιήθηκαν και έλαβαν αντιβιοτικά σε 25 νοσοκομεία στα πλαίσια της μελέτης CODA από το 2016 μέχρι το 2020. Όλοι οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στην αρχή της μελέτης, στα οποία ανέφεραν αν πιστεύουν ότι η θεραπεία με τα αντιβιοτικά θα είναι αποτελεσματική, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν αν τελικά πήραν αντιβιοτικά ή placebo.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 38.5 χρόνια, το 65% ήταν άνδρες, ενώ σχεδόν τα 2/3 ήταν καυκάσιοι. Πάνω από το 50% των εθελοντών είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, το 27% του δείγματος πίστευε ότι τα αντιβιοτικά θα είναι αποτελεσματικά, ενώ το 22% πίστευε ότι θα είναι αναποτελεσματικά. Το υπόλοιπο 51% δεν είχε κάποια πεποίθηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τα συχνότερα συμπτώματα στους ασθενείς (με συχνότητα περίπου 33%) ήταν ο πυρετός, το κοιλιακό άλγος, το ρίγος και η ευαισθησία. Σχεδόν τα 3/4 παρουσίασαν συμπτώματα τα οποία παρέμειναν για τουλάχιστον 1 ημέρα.

Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων τους για διάφορους κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες, καθώς και για το δείκτη μάζας σώματος, τη διάμετρο της σκωληκοειδούς απόφυσης και τη μέση διάρκεια των συμπτωμάτων.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι εθελοντές συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια μετά την ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χορήγηση αντιβιοτικών στην αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας.

Φωτογραφία: Michelle Leman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα