Οστεοπόρωση στους Άνδρες

Η οστεοπόρωση δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τις γυναίκες. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα που σχετίζονται με οστεοπόρωση, παρά για καρκίνο του προστάτου. Συγκεκριμένα, δεδομένα από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι ένας στους 4 άνδρες παρουσιάζει κάποιο κάταγμα από οστεοπόρωση μετά την ηλικία των 50 ετών. Φαίνεται επίσης ότι η οστεοπόρωση συχνά παραμένει αδιάγνωστη στους άνδρες ασθενείς.

Οι λόγοι που η οστεοπόρωση δεν εμφανίζεται συχνά στους άνδρες είναι διάφοροι. Αρχικά, οι άνδρες έχουν τυπικά μεγαλύτερα και ισχυρότερα οστά σε σχέση με τις γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών, όταν η οστική πυκνότητα φτάνει στη μέγιστη τιμή της. Επίσης, οι άνδρες δεν παρουσιάζουν την ταχεία έκπτωση της οστικής πυκνότητας που παρουσιάζουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, όπως και στις γυναίκες, η υγεία των οστών αρχίζει να εκπίπτει σταδιακά μετά τα 30. Η οστική πυκνότητα επηρεάζεται επίσης από κληρονομικούς παράγοντες, τη διατροφή, τις ορμόνες του φύλου, τον τρόπο ζωής, τη φυσική άσκηση και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Επομένως, αν και οι άνδρες έχουν γενικά μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν οστεοπόρωση, δεν είναι πλήρως προστατευμένοι από τη νόσο.

Οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση στους άνδρες περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
  • Κάπνισμα, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και μειωμένη φυσική άσκηση
  • Παρατεταμένη χρήση στεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη ή η κορτιζόνη, για τη θεραπεία του άσθματος ή της αρθρίτιδας, αντιεπιληπτικών, ορισμένων αντικαρκινικών ή αντιοξίνων που περιέχουν αλουμίνιο
  • Χρόνιες νόσους που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών ή τους νεφρούς (μεταξύ των οποίων και η νεφρολιθίαση), τους πνεύμονες, το στόμαχο και το έντερο
  • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Οι άνδρες που έχουν έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου ή παρουσίασαν αιφνιδίως ισχιαλγία, μείωση του ύψους ή αλλαγή της στάσης του σώματος πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους σχετικά με τη νόσο.

Για την πρόληψη της νόσου οι καλύτερες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

Αύξηση της πρόσληψης Ασβεστίου και Βιταμίνης D

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με μειωμένη οστική μάζα και υψηλότερα ποσοστά καταγμάτων. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό επομένως και οι δύο παραπάνω ουσίες είναι σημαντικές για την πρόληψη των καταγμάτων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Institute of Medicine, η διατροφή ενός ενήλικα πρέπει να περιλαμβάνει 1.000 mg ασβεστίου καθημερινά μέχρι την ηλικία των 50 ετών και 1.200 mg  σε ηλικίες άνω των 50. Η αντίστοιχη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D πρέπει να είναι 600 IU μέχρι την ηλικία των 70 ετών και 800 UI σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι το τόφου, το σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα. Αντίστοιχα, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, το γάλα και τα μανιτάρια. Αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, ίσως χρειαστεί να γίνει χορήγηση συμπληρώματος.

Φυσική Άσκηση

Η τακτική άσκηση, όπως ο χορός, οι αεροβικές ασκήσεις και το τρέξιμο, ενισχύουν το σχηματισμό των οστών.

Διαχείριση των Φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου, η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του προστάτου, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα για την επιληψία, τα φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό και ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Θεραπεία Υποκατάστασης με Τεστοστερόνη

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυο οστεοπόρωσης στους άνδρες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα ότι η θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

Διακοπή του Καπνίσματος και Περιορισμός της Κατανάλωσης Αλκοόλ

Τόσο το κάπνισμα όσο και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες. Το κάπνισμα αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για μία σειρά ακόμα νόσους. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται σε 1 ποτήρι την ημέρα.

Φωτογραφία: German Tenorio (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα