Ορμονικά Αντισυλληπτικά: Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου του Μαστού Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Όλα τα ορμονικά αντισυλληπτικά συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό PLOS Medicine. Μάλιστα, αυτό ισχύει και για τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν προγεστερόνη.

Όπως υποστήριξε η ομάδα της μελέτης, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού θα πρέπει να σταθμίζεται πάντοτε με τα οφέλη που προσφέρουν τα αντισυλληπτικά στην πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από συνδυαστικά αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Τα νεότερα αντισυλληπτικά χάπια, ωστόσο, δεν περιέχουν οιστρογόνα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν παρόμοιος στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά με οιστρογόνα και προγεστερόνη με αυτές που έπαιρναν μόνο προγεστερόνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που έπαιρναν ορμονικά αντισυλληπτικά είχαν 20-30% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν έπαιρναν τα παραπάνω χάπια.

Η παρατήρηση αυτή συμφωνεί με τα αποτελέσματα μίας προηγούμενης μελέτης που είχε δημοσιευτεί το 1996.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν ποια είναι η απόλυτη αύξηση του κινδύνου από τη χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών.

Στις γυναίκες ηλικίας 16-20 ετών που έπαιρναν αντισυλληπτικά για 5 χρόνια, παρατηρήθηκαν 8 επιπλέον περιστατικά καρκίνου του μαστού ανά 100.000 γυναίκες. Για τις γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών εμφανίστηκαν 265 επιπλέον περιστατικά ανά 100.000.

Πολύ Χαμηλή Αύξηση στον Απόλυτο Κίνδυνο

«Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε μία πολύ χαμηλή αύξηση στον απόλυτο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Προφανώς, ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει επίσης να σταθμιστεί με τα οφέλη που προσφέρουν τα αντισυλληπτικά στην πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του ενδομητρίου», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αρχίζει να μειώνεται μετά τη διακοπή της χρήσης των αντισυλληπτικών.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 10.000 γυναίκες κάτω των 50 που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού από το 1996 μέχρι το 2017 στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα αντισυλληπτικά με προγεστερόνη είναι πλέον εξίσου διαδεδομένα με το συνδυαστικό χάπι.

«Σήμερα, αρκετές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας παίρνουν αντισυλληπτικά. Σε αυτές τις ηλικίες ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι ήδη αυξημένος, επομένως αυτό μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τα υψηλότερα ποσοστά», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα